Борислав Сарафов за взрива до кортежа на Гешев: Водим разговори с "Европол" и партньорски служби

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
21:37 / 04.05.2023
658
"Водим разговори с "Европол“ за подпомагане на нашето разследване. Такива разговори водим и с други европейски и не само европейски партньорски служби, с които можем да работим заедно по установяване на взрива, сила на детонацията, произход на взривното вещество.“ Това каза за БТА заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов по повод разследването на взрива, който избухна на 1 май до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци.

"Европол“ подкрепя разследвания, започнати от държави членки. Служителите на агенцията никога не арестуват граждани, нито започват разследвания, се посочва в официалната страница на службата. "Анализът е централен елемент от нашата дейност. Нашите анализатори на престъпността са сред най-добре обучените в Европа. Те подпомагат всекидневно разследвания на правоприлагащите органи на държавите членки чрез най-съвременни инструменти“, се казва в официалния сайт на "Европол“.

При инцидента, който се случи на 1 май с кортежа на главния прокурор Иван Гешев, няма пострадали. Прокуратурата започна разследване за престъпление по член 108 от Наказателния кодекс за тероризъм. 

БТА припомня, че вчера заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров заяви, че се работи по абсолютни всички версии - кои са физическите извършители и кои са лицата, евентуални посредници, поръчители, помагачи, които евентуално са дали някаква информация за маршрута и движението на главния прокурор и т.н.

Той добави, че към момента МВР не е предало информация за лице, за което има съмнения за съпричастност към инцидента. Тодоров също така коментира, че към момента няма нито една готова експертиза, както и че процесът на разследване ще е дълъг.

Виж коментарите (3)

Още по темата (95):
26.12.2023 Какво представлява веществото - нитропент, използвано за взрива срещу колата на Иван Гешев
22.12.2023 Изплуваха нови подробности около покушението срещу Гешев
19.12.2023 Готова е експертизата за атентата срещу Гешев
20.05.2023 Славчо Велков: Колата на Гешев може да е била следена с дрон
20.05.2023 Ясен Тодоров: Доста сметки обърка присъствието на израелския експерт на местопроизшествието 
18.05.2023 Митов след закритото заседание: Нямаме никаква гореща следа за поръчители и извършители на атентата срещу главния прокурор
Още новини от Национални новини:
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха за лихвите по депозитите
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Димитър Главчев се отказва от 9 100 лв. заплата като външен минис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).