Борисов: Предприемаме всички мерки за бързото реализиране на газовата връзка с Гърция

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
10:45 / 12.06.2015
1383
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с президента на Азербайджанската Република Илхам Алиев. По време на срещата в президентския дворец в столицата Баку, Борисов и Алиев обсъдиха възможностите за пренос и доставка на природен газ от Азербайджан до България.

Премиерът Борисов подчерта, че от българска страна се полагат всички необходими усилия, за да може чрез изграждането на интерконекторната връзка между Гърция и България до страната ни да се доставя азерски газ.

"Българското правителство е предприело абсолютно всички мерки за бързото реализиране на газовата връзка с Гърция и ще гарантира качественото изпълнение на проекта.

Интерконекторът ще бъде с приблизителен капацитет от около 25-30 млрд. куб. м и това от своя страна ще позволи България да се превърне в разпределителен център, от който азерски газ ще може да достига и до останалите страни от Европа. Имайки предвид капацитета на връзката с Гърция и проектираните връзки с газопреносните системи на Румъния и Сърбия, възможностите на България за газово разпределение към цяла Европа се увеличават значително и затова Азербайджан може да планира реализирането на много по-големи от количества газ за България и Европа", подчерта Борисов пред Алиев.

По време на срещата премиерът и президентът обсъдиха двустранните отношения между България и Азербайджан. Министър-председателят Бойко Борисов благодари сърдечно на президента Алиев, че вече е факт и дарението, което България получи от Азербайджан за реставрация на крепостта "Трапезица" във Велико Търново.

Азербайджанската фондация за историческо и културно наследство "Гейдар Алиев" предостави 1,2 млн. евро, с които ще бъде реставрирана западната част на хълма, в това число три църкви, алеята в цялата крепост, ще се обзаведе и музеят на хълма, където ще бъдат експонирани всички находки. Ще се възстанови и инфраструктурата към туристическия обект.


Виж коментарите (4)

Още по темата (10):
11.02.2021 Министър Петкова: Страната ни е неразделна част от развитието на Южния газов коридор
07.09.2016 Дончев: Проектът "Балкан" не е мислен като план "Б" на "Южен поток"
17.05.2016 България ще получава природен газ от Транс-адриатическия газопровод
29.02.2016 Oпределиха България като катализатор за азерския природен газ към европейския пазар
18.01.2016 "Стратфор": Проектът "Български поток" ще балансира газовите противоречия в Европа
10.12.2015 България и ЕК се споразумяха да работят заедно по проекта Газов хъб
"Балкан"
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит...
Каква заплата получава един евродепутат?
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...
Майката на оцелялата от катастрофата в Пловдив: Стана чудo!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).