България е в топ 5 за страни с най-висока прекомерна смъртност

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:12 / 11.03.2022
414
Над 18 млн. души – три пъти повече от официалните оценки, вероятно са починали заради Ковид-19, смятат учени, цитирани от Би Би Си. Докладът има идва точно две години след обявяването на пандемия от Световната здравна организация.

Ковид eкипът по въпросите на прекомерната смъртност от Вашингтонския университет е проучил ситуацията в 191 държави и територии в търсене на "истинския брой на глобалната смъртност".

Някои от смъртните случаи се дължат на вируса, а други са свързани със заразата. Това се дължи на факта, че Ковид-19 може да влоши други съществували по-рано медицински проблеми – сърдечни или с белите дробове, например.

Екипът изчислява т.нар. прекомерна смъртност – колко души са починали повече от очакваното в сравнение с предишни години преди пандемията да удари. За тази цел изследователите са събрали данни посредством различни правителствени сайтове, World Mortality Database, Human Mortality Database и европейската статистическа служба "Евростат".

Прекомерната смъртност се изчислява за периода от началото на 2020 г. до края на 2021 г. Според изследването, публикувано в сп. "Лансет", най-висока е стойността в страни с ниски доходи в Латинска Америка, Европа, и субсахарска Африка. Но също така и в по-богати страни като Италия и в части от САЩ, съобщи БНР.

Петте страни с най-висока прекомерна смъртност са Боливия, България, Есватини, Северна Македония и Лесото.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).