Цацаров с извънредно изявление: Имаме доказателства, че Кристиянн е извършител, но не е действал сам

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
18:25 / 23.07.2019
4040
В момента се извършва претърсване в офиса на фирмата. Това заяви пред журналисти главният прокурор на Република България Сотир Цацаров във връзка с кибератаката, извършена срещу НАП преди дни.

"То е със съдебно разрешение", добави той. "Само със задържане на извършителя ние няма да решим проблемите", смята още Цацаров. Според него Кристиян Бойков, който е заподозрян за кибератаката срещу НАП, не е действал сам.  

"С помощта на доказателства, експертизи и анализите на служителите на отдел "Киберсигурност" на ГДБОП ще се докаже истината. Моето и на колегите мнение е, че този младеж не е сам. Първоначалното убеждение бе, че той е самотен играч, тръгнал срещу системата. Че просто е искал да докаже дали е ефективна, но сега вече не сме сигурни в това. Сега мислим, че има поръчител, има и изпълнител", заяви Цацаров, цитиран от Блиц.

По думите му атаката може да се тълкува по всякакъв начин. "Тя може да се тълкува като политическа, бизнес-корпоративна, зависи от базата данни, с които разполагате, от базата данни, които са добити нелегално, и от целите, за които се използват.

Ние разполагаме с доказателства, въпреки очакванията, че компютърът няма да може да бъде декриптиран, че 3 дни преди изтичането на базите данни на НАП в публичното пространство Кристиян Бойков е разполагал с тях“, поясни той.

Цацаров каза още, че Бойков е автор на имейлите, които са изпратени по медиите. "Търсим доказателства и съм сигурен, че ще ги намерим за съпричастност на други лица“, заяви той.

Виж коментарите (7)

Още по темата (79):
26.02.2024 Отмениха глобата от над 5 млн. лева, наложена на НАП за теча на лични данни
06.03.2023 Отложиха делото за изтеклите данни от НАП
14.01.2021 Вдигнаха заплатата на шефката на НАП
09.09.2020 Споразумение между Германия и България е помогнало на хакерите, ударили НАП
01.09.2020 Съдът не пожали НАП: Данъчните да обезщетят гражданите за изтичането на
данни
03.07.2020 Хакерът-милионер Иван Тодоров в любовна авантюра с дъщерята на Фатик
Още новини от Национални новини:
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Един милион българи потеглят
Д-р Илиев: Спрете със струпването на хора край бебето
Студентски стол стана хит: Салата за 1,50 и основно за 3 лв.
Сериозен проблем по морето
Как да взимаме по-висока пенсия?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).