Чакаме още 6,4 млн. евро от ЕС за покриване щетите от бедствието от началото на годината

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:32 / 02.10.2015
873
България очаква да получи още 6,4 млн. евро от Европейския съюз чрез фонд "Солидарност" за покриване на щетите от снеговалежите, наводненията и свлачищата, които сполетяха страната в периода януари-февруари тази година. Това стана ясно от пресконференция на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и евродепутата Андрей Новаков. Предложението ще бъде гласувано следващата седмица на заседание на Европейския парламент.

Макар и ограничени, средствата от фонд "Солидарност" са изключително значими за България за възстановяване щетите от бедствията, които в рамките на година и половина ни сполетяха няколко пъти, каза заместник-министърът. Средствата, които получаваме към настоящия момент покриват най-ключовата публична инфраструктура, поясни тя. Деница Николова информира, че съгласно новото постановление ще се възстановяват повече разходите за справяне с щетите, които вече са направени като спешни по време на самото бедствие и непосредствено след него, като осигуряване на проходимост и възстановяване на пътища, укрепване на свлачища, възстановяване на ВиК инфраструктура. Те ще бъдат финансирани с около 10 млн. лева, а с останалите 3 млн. лева ще се финансират проекти, които предстои да бъдат изпълнени.

От финансовата помощ ще могат да се възползват над 25 общини, намиращи се основно в областите Смолян, Кърджали, Благоевград, Бургас и Варна, където щетите са най-големи, съобщи зам.-министърът. Очаква се средствата да достигнат до България през месец ноември. Николова съобщи, че МРРБ, като координиращ орган се е възползвало от възможността за отпускане на аванс по одобрената апликационна форма, който се равнява на 10 % от цялата ѝ стойност.

Това е третото заявление, което България подава за финансова помощ от фонд "Солидарност". Първото беше свързано с бедствията в Аспарухово и Добрич от юни миналата година. Зам.-министър Николова отчете, че по него са получени 10,5 млн. евро и от общо 24 подадени проекти предложения на общините вече са сключени 20 договора за изпълнение на проекти. Още 2 договора предстои да бъдат сключени следващите седмици, а други два са отхвърлени като недопустими разходи. Проектите са свързани с възстановяване на пътна инфраструктура, подпорни стени, укрепване на свлачища, възстановяване проводимостта на дерета и др. Деница Николова информира, че бенефициентите вече са започнали изпълнението на проектите, като крайният срок за приключването им е октомври 2016 година.

По втората апликационна, касаеща бедствието в областите Видин и Враца, са получени близо 2 млн. евро и вече има оценени проекти, покриващи почти цялата сума, информира зам.-министърът. В ход са и резервни проекти, като крайният срок за приключването им е ноември 2016 година.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Задържаха шофьора, който блъсна мъж и избяга
Кои са най-честите измами при плащане онлайн?
Повече от 40 минути реанимационен екип е опитал да съживи 5-годиш...
Газов мегапроект застрашава Черно море
Хотелиер: Положението е отчайващо, държавата е абдикирала
Експерт: Куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия, а тя често е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).