Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Деца и баби преписват Паисий и Славейков
Автор: Екип Burgas24.bg 10:38 / 04.02.2016Коментари (1)551
© Стандарт
Деца и баби преписват на ръка Паисиевата "История славянобългарска" и други любими възрожденски произведения в пазарджишката община Лесичово. 

Вече трети ден там тече кампания "Да направим препис", организирана от местната община и читалище "Отец Паисий", заедно с читалищата в останалите 6 села в общината. В нея се включват стотици хора. Най-малките от забавачките пък рисуват. 

"Децата предпочитат да рисуват Паисий Хилендарски. Даже едно от тях беше обгорило краищата на страничката, за да бъде автентична", каза пред "Стандарт" зам.-кметът на Лесичово Веселина Милкова. Тя уточни, че целта на инициативата е да се покаже, че "История славянобългарска" и стиховете "Даваш ли даваш, Балканджи Йово?" на Пенчо Славейков, "Вятър ечи, Балкан стене" на Добри Чинтулов, "Хубава си, моя горо" на Любен Каравелов и други бележити автори имат място в учебниците. 

"Самата аз имам тийнейджърка вкъщи и виждам, че не четат задължителния материал. Решихме да провокираме децата и всеки да избере по едно произведение или по две и да направи собствен препис. Осигурихме произведенията, а читалищата са именно храмът, който трябва да съхранява и да предава българщината и затова всяко едно в общината реши да се включи", казва Милкова.

Най-възрастната участничка в преписването е на 83 години от Калугерово. В инициативата се включило и младо семейство с бебе на ръце.

"Като че ли към "Хубава си, моя горо" има най-голям интерес. Децата от центровете за настаняване от семеен тип го рецитираха", каза заместник-кметът. Приятна изненада била също, че малчуганите от детската градина на село Боримечково се включили с рисунки, тъй като все още не могат да пишат. "Ние сме тези, които трябва да насърчаваме децата да четат. Вярвам искрено, че любовта към родината в патриотизъм се възпитавам от най-ранна възраст", казва Милкова.

Преписването на възрожденски текстове в читалищата от община Лесичово ще продължи до края на седмицата. Инициативата ще приключи с изложба, в която ще бъдат показани всички преписи. Председателят на Общинския съвет предложил най-добрите работи от 7-те населени места да бъдат окачени в залата на общинския съвет.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Правилно постъпват понеже на каде е тръгнало няма да остане история
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: