Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Диетолог: Храната е наука, често се впускаме в диета и експерименти
Автор: Екип Burgas24.bg 11:44 / 26.06.2023Коментари (0)501
©
Мечтаната фигура се постига чрез формулата 80% храна и 20% упражнения. Нужен е комплексен подход, за да редуцираме успешно теглото си. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ хранителният терапевт и диетолог Яна Данаилова. 

Тя подчерта, че наднорменото тегло не е просто естетичен проблем, а хроничен възпалителен процес, особено когато става въпрос за висок процент телесни мазнини. Тогава наднорменото тегло се превръща в различен фактор за отключване на редица заболявания – сърдечно-съдови, инсулинова резистентност, диабет тип 2, хормонални смущения, дори онкологични заболявания. Рискови фактори за развитие на тези заболявания са прекомерно или нездравословно хранене, липса на двигателна активност, прекомерна консумация на алкохол и тютюнопушене. "Тези четири фактора са изцяло под нашия контрол и можем да спасим здравето си, ако проявяваме умереност и отговорност в тези четири направления чрез една балансирана диета. Консумацията на алкохол нека да бъде умерена, само по повод. Двигателната активност е задължителна“, обясни Яна Данаилова.

Тя посъветва всеки, който иска да постигне дългосрочна и устойчива във времето здравословна редукция на теглото, да се консултира със специалист терапевт, диетолог или нутриционист. "Храненето е наука. Ние нямаме култура на храненето, често се впускаме в поредица от диети и правим си експерименти с най-ценното – със здравето си“, отбеляза диетологът.

По думите й човек трябва да се стреми да бъде здрав и да изглежда добре съобразно неговата специфична физика. Не само телесното тегло е мерител на физическа и естетическа красота. Има процент телесни мазнини, които са маркер за добра физическа конструкция, подчерта тя. "Ако една жена е изглеждала по един начин с тегло около 50 кг, тренираща жена с хубава, добре изразена мускулатура на 60 кг ще изглежда съвършено. Ако искаме да подобрим визията си, това не бива да бъде водено само от естетичните ни подбуди, а по-скоро да се погрижим за здравословния си статус“, отбеляза Яна Данаилова.

Мъжете са по-устойчиви на хранителни разстройства, тъй като не са толкова емоционални, колкото жените. Те обаче страдат не по-малко от наднормено тегло и са по-предразположени към сърдечносъдови заболявания, отбеляза специалистът. "Все по-ниска е границата, в която мъжете получават сърдечносъдови инциденти дори с фатален край. Превенцията при тях е изключително важна. А тези заболявания могат да бъдат изцяло протектирани“, обясни специалистът.

Съвършеното здравословно хранене според Данаилова е начинът, по който храним децата си, когато са малки. Здравословното и пълноценно хранене трябва да бъде на първо място разнообразно и сезонно. "Трябва да включва около 1-3 порции плодове, 5 порции свежи сезонни зеленчуци, пълноценен белтък, който може да бъде растителен или животински, комплексен въглехидрат, който можем да открием в пълнозърнестите нерафинирани храни, бобовите растения, и полезни мазнини, които откриваме в ядките, семената, мазната риба, авокадото, маслините. Съотношението между макрогрупите трябва да бъде в следната пропорция: 50-60% комплексен въглехидрат – 10% протеин – 30% полезни мазнини. Изключването на трансмазнините е задължително, а наситените мазнини трябва да се ограничат“, обясни диетологът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: