Добричлийка осъди Енергото за надписани сметки

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:55 / 22.02.2017
2674
33-годишна жена от Добрич спечели дело срещу "Енерго - Про Продажби"АД заради завишени сметки за ток, съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд. Магистратите потвърдиха на втора инстанция, че клиентката на дружеството не дължи над 2000 лева за двумесечно потребление на електроенергия.
33-годишната жена оспорила по съдебен път две сметки за ток от 2015 година. По едната трябвало да се платят 1021.94 лв., а по другата - 1172.74 лева, като сумите били начислени за потребление на еленергия в периода от 2 септември до 31 октомври 2015 г.

Събраните по делото доказателства сочат, че доставяната в имота на жената електроенергия в този период била отчитана с електромер, монтиран през 2014 г. и за първи път проверен за точност на 12 ноември 2015-а, като проверката била направена по искане на клиентката. На място било установено, че уредът отчита електроенергия и при положение, в което такава не се подава. Електромерът бил подложен и на метрологична експертиза, която констатирала, че средството за измерване е манипулирано - бил добавен чужд елемент в шунтовата верига, което водело до отклонение в отчитането с плюс 29.80%.

Въз основа на тези доказателства Окръжният съд заключи, че щом като в случая средството за техническо измерване не е отчитало точно, показанията му не са критерий за реално доставената електроенергия. Магистратите смятат, че е трябвало да се извърши преизчисляване и тогава добричлийката би дължала сумите по коригираните сметки. В случая обаче преизчисляване на доставените количества електроенергия и корекция на сметките за стойността й не е извършвана. От предоставените пред съда фактури е видно, че начислените с тях задължения са за стойността на отчетената, а не на преизчислената електроенергия.

Решението на Окръжен съд - Добрич не подлежи на обжалване.


Източник: Монитор

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).