Джендър задачка за I клас: Панталонките на момченце струват 10 лв., а рокличката му?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
16:40 / 12.02.2018
2358
"Политкоректна" задача по математика за 1 клас, съвсем в стила на джендърите, взриви родителската общност във фейсбук. Заданието гласи: "Панталонките на момченцето струват 10 лева, а блузката му е с 20 лева по-скъпа. Колко струва роклята му?" Задачката е автентична и е в помагалото "Курс по математика за 1 клас" на издателство "Сънрей". На корицата на помагалото с едри букви пише "Одобрен от МОН" и "По най-новата програма на МОН", а годината на издаване е настоящата 2018. 

Министерството не е одобрявало помагало по математика на изд. "Сънрей", коментира за Канал 3 зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Сачева обясни, че МОН е одобрило проект на същия авторски колектив през 2011 г., но за издателство "Вега 74". Това помагало на издателство "Сънрей" не е одобрявано от МОН, некоректно е обявено така, поясни Сачева. Все още се извършва проверката на експерти от МОН. Засега са успели да намерят това помагало само на борсата. Не е ясно обаче колко деца в училище са работили по него. 

"Ако установим, че издателството е действало, може да заведем дело за това, че некоректно е използвало името на министерството", каза още зам.-министърът на просветата по повод гневната реакция на родители в социалната мрежа. Тя все пак похвали именно родителската бдителност, защото няма как МОН да надзирава учебните помагала на над 2600 училища в страната. 

"В момента, така, както е организирана системата на одобряване на учебниците, министърът на образованието, за съжаление, е консуматорът на негативите", смята Сачева по повод поредния скандал с учебници и помагала.

Ръководството на министерството няма право да обявява имената на хората, които оценяват учебните помагала и учебници. Според нея обаче това категорично трябва да се промени и всеки да си отговаря с името за това, което е одобрил за учебник на децата. Трябва да има лична отговорност на експертите, които участват в одобряването на учебника", категорична е заместничката на Красимир Вълчев.

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).