Джипитата се готвят за протест заради касовите бележки на пенсионерите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (9)
13:58 / 12.02.2018
1909
Ескалира недоволство сред общопрактикуващите лекари. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари заявиха, че то може да прерасне в ефективен протест, съобщава БНТ.


Недоволството е заради промени в наредби, които се готвят в момента. Те са свързани с недостига на средства, изискването за описване на касови бележки след преглед на пенсионери и готвени промени в наредбите за диспансеризация и профилактични прегледи.

 

От сдружението предупредиха, че има опасност личните лекари с големи пациентски листи да спрат да записват нови пациенти. Пациентите пък се опасяват, че ако лекарите с големи листи спрат да записват нови хора правото им на избор ще бъде ограничено.


От сдружението на общопрактикуващите лекари смятат, че проблемът може да се реши с минимално повишаване на сумата, която Здравната каса плаща за записан пациент и отпадане на условието за назначаване на втори лекар при над 2500 записани пациенти.


Промени в наредбата за специализация, с които да се привлекат нови кадри, повишаване на потребителската такса и по-добро разпределяне на бюджета искат от сдружението.

Над 4200 лични лекари в страната са сключили договор със Здравната каса. По-малко от 600 от тях са надвишили лимита от 2500 пациенти и са назначили втори човек. Ако медик откаже да запише пациент, той може да подаде жалба в районната здравна каса. До момента такива сигнали в касата и здравното министерство не са постъпили.


Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).