Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
EVN скочи срещу новия закон за енергетиката! Ето мотивите!
Автор: Екип Burgas24.bg 10:31 / 30.04.2014Коментари (14)1414
© Burgas24.bg
Становище на EVN България относно предложените промени в Закона за енергетиката:

На 29.04.2014 г., в стремежа си да информира открито институциите и обществото за развитието на енергийния сектор, EVN България изпрати до депутатите в Народното събрание, до Министерски съвет, до Министерството на икономиката и енергетиката и до ДКЕВР становище по текстове от приетия в началото на април на първо четене проект за промени в Закона за енергетиката, както и алтернативни предложения.

Дружеството счита, че в основната си част гласуваните предложения съдържат неточности и създават неравнопоставеност между участниците в енергийната система и явна дискриминация на коректни клиенти. Основен риск от приетите на първо четене текстове е създаването на реална предпоставка всички коректни клиенти да понасят разходи, възникнали от несправедливото покровителство на малката група некоректни клиенти, които противно на всякаква експертна логика със законодателните промени се третират като привилегировани.

Подобен риск личи например от предложения текст за допълнение на ал.1 на чл.123, според който:

"Правото на доставчиците от последна инстанция, обществения доставчик, крайните снабдители и търговците на електрическа енергия да преустановяват временното снабдяване с електрическа енергия на крайните клиенти, които ползват електроенергията за битови нужди, възниква при неплащане на потребената електрическа енергия за срок повече от два месеца или в случай, че дължимата потребена сума надвишава размера на половината от минималната работна заплата за страната".

Дружеството счита, че е силно необходимо да бъде отчетена негативната взаимовръзка, която се създава по отношение насърчаването на недобросъвестно клиентско поведение, неправомерното натоварване на коректни клиенти и неблагоприятния ефект при забавяне на паричните потоци по цялата верига - въгледобив, производство, пренос и разпределение.

Анализът показва, че текстовете продължават да съдържат неточностите от първоначалния вариант, изготвен през 2013 г. Налице са все още технически грешки, свързани със сравнения между консумация на газ и електрическа енергия, какъвто е случаят с новата алинея 3 на чл. 183а, според която: 

"В случаи, в които отчетените показания на клиента на природен газ за всеки един измервателен период са по-високи с над 50% от средната сметка за електрическа енергия на клиента, за период от шест месеца назад, крайният снабдител е задължен да информира клиента за това, като клиента има право да подаде възражение срещу сметката, което го освобождава от задължението да заплати дължимата сума по тази сметка до разглеждане на възражението му".

Основна загриженост на EVN България е, че забавянето или липсата на заплащане на дължимите суми за консумирана електрическа енергия от клиентите рискува да намали и дори преустанови плащанията не само към републиканския бюджет, но и към останалите дружества по веригата за производство и пренос. По този начин се създава допълнителен риск за българската енергийна система, която и без тях е поставена в сериозна криза.

Водени от разбирането, че към законодателна промяна трябва да се пристъпва експертно, като се изследват всички последици, EVN България отново декларира готовност за експертен диалог по темата и съдействие в интерес на цялото общество. Без изследване и оценка на рисковете за енергийния сектор, предлаганите изменения ще доведат до силно негативни последици не само за клиентите, но и за всички дружества по веригата в България.




Още по темата: общо новини по темата: 289
01.07.2016 »
01.07.2016 »
30.06.2016 »
28.05.2016 »
15.04.2016 »
01.04.2016 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Ми отивайте си в Австрия бе. Що стоите тука?
0
 
 
Освен това точно такъв тип промени, които дават повече права на обикновения потребител, се усещат най-много. А не едната стотинка намаление на цената на тока, заради която падна правителство, няколко човека се самозапалиха и много глави бяха окървавени и която никой не усети реално при месечните си сметки. Усеща се обаче когато, като ти спрат тока и си платиш сметката, заради която са ти го спрели, ти го включат безплатно без сегашните незаконни такси. Или когато закъснееш с 1 ден да си платиш тока и се прибереш в къщи и виждаш, че не са те прекъснали както става в момента.
0
 
 
Ами прочетох го законопроекта и с изключение на техническата грешка в чл. 183а, ал. 3, не намерих нищо притеснително. Удължаването на срока на неплащане на два месеца преди да ти спрат тока е напълно нормален. Не може да си се забавил с един ден (често се случва да изникнат непреодолими препятствия) и веднага да ти спрат тока. Точно по този начин ще се види кой е добросъвестен и кой не. Не си плащаш два месеца поред - спират те. Явно нямаш намрение да платиш. Имайте предвид, че ЕВН взимат такси за включването, за което не правят разходи и сега с новата уредба ще им вземат този доход, та затова мрънкат толкова.
на 30.04.2014 г.
-1
 
 
Всяка мафиотска сделка трябва да се развали.В Албания как ги изгониха тези мошеници .Посочете ми къде и на какво основание държавата трябва да им гарантира 14% печалба.Досега са изнесли 11 милиарда печалба от България като само за последните три години около1.5 милиарда лева.Затова държавата няма пари и за заплати и за пенсии и за здравеопазване.
+4
 
 
На ЕВН определено им е писнало от тарикати мафиоти да бъдат под чадъра на държавата! Нека да сме наясно: не ЕВН, ами тези хитреци тарикати които ни управляват са главните виновници за скъпата енергия, която всички ние сме принудени да плащаме!
+6
 
 
И те се усетиха кой им го заби - правителството и НЕК се "източиха" сами и замисъла беше да прехвърлят кражбата на ИФауЕн. Явно номера няма да мине...
+6
 
 
Абсолютно са прави, защото въпросите са принципни. Крайно време е да разберем, че СВОБОДАТА е скъпо удоволствие и всичко си има цена, която все някой плаща. Бяхме свикнали държавата да плаща и ние да я финтираме. Затова за да бъдеш индипендънт преди всичко трябва да можеш да си го позволиш.
-8
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (3)
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: