Експерти обясниха как може да има по-евтин ток у нас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
22:04 / 26.04.2022
568
Колкото по-бързо България затвори въглищните електроцентрали, толкова по-евтин ток ще има у нас. Това прогнозират експерти от Центъра за изследване на демокрацията пред Нова тв.

Затова били необходими масирани инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

По думите на експертите въглищните централи се субсидират от държавата с около един милиард евро годишно, а след 2025-а година това финансиране ще стане невъзможно.

"Песимистичният сценарий показва, че ще има бавно затваряне на въглищните централи до 2030-а година, което води след себе си сериозно покачване на електроенергията на едро с над 50% в същия период, при целевия сценарий, който сме разгледали, където въглищните централи затварят много по-рано, повишението на електроенергията е само с 13%", каза Мартин Владимиров.  

А според Констанца Рангелова, която е старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, основното, което трябва да направи страната ни, е да намали зависимостите от природен газ, особено този, които идват от Русия.

"Природният газ е доказал, че е една от най-големите движещи сили за повишаването на цените на електроенергията последните месеци в цяла Европа", допълни тя.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Мъж измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на ...
В сезона на кърлежите: Как да се предпазим от ухапване?
Стенограмата от заседанието на правителството разкрива мотивите з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).