Ето кое може да е предложението на ГЕРБ за председател на НС

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:45 / 11.10.2022
591
ГЕРБ публично запазват мълчание засега кого ще предложат за председател на 48-ия парламент. Появиха се предположения, че това може да е лидерът на коалиционния партньор СДС - Румен Христов. Така Бойко Борисов и екипът му биха демонстрирали на практика, че са готови на крачка назад в името на възможния компромис, като в същото време се спази парламентарната традиция най-голямата група да излъчи председателя, пише "24 часа".

Издигането на лидера на СДС би било и допълнителен жест към дясната коалиция ДБ.

Според други било възможно продължение на традицията от Цецка Цачева ГЕРБ да избира жена начело на парламента. След нея в креслото седна Цвета Караянчева, а в двете кратки летни събрания миналата година юристката от ИТН Ива Митева водеше заседанията. Подобна версия издигаше за поста юристката Росица Кирова, която ГЕРБ предлагаше в кратките НС.

Едно е сигурно - председателят ще е юрист, категорични са източници от партията на Бойко Борисов

Като фаворит за шеф на НС в последните дни ясно се очертал Росен Желязков, който бе главен секретар на Министерския съвет при първото правителство на Борисов, при второто бе премиерски съветник, а при третото - министър на транспорта.

И името на друг юрист се е завъртяло в централата на ГЕРБ - Радомир Чолаков, който е в ядрото на правния екип на партията и бе сред депутатите миналото лято, чиято дума се открояваше в пленарната зала.

Изборът ще е между Чолаков и Желязков, казаха на “24 часа" депутати от партията. Но надделявал големият административен опит на Желязков, както и по-обраното му поведение и хладнокръвие, докато Чолаков, ярък в своите парламентарни речи, понякога си позволява по-емоционално отношение, довериха партийци.

Изборът ще бъде направен на първото заседание на парламентарната група на ГЕРБ другата седмица.

Росица Кирова пък отново ще е зам.-председател от квотата на ГЕРБ.

Жена ще прати в президиум на Народното събрание и ДПС. В последните три парламента движението излъчваше Мукаддес Налбант за зам.-председател. Тя също е юрист с голям опит.

А от квотата на “Възраждане" последния път постът бе зает от Цончо Ганчев, който ще бъде депутат и в това Народно събрание. Много близък до лидера Костадин Костадинов, няма индикации да не е отново избраният.

ДБ пък последните три пъти се представляваше от съпредседателя на коалицията Атанас Атанасов и се очаква пак да е той. Не е ясно какви ще са предпочитанията на Стефан Янев и “Български възход" за шефската банка.

По традиция първия звънец на 48-ия парламент ще удари най-възрастният депутат - завърналият се в листите на ГЕРБ бивш министър на културата Вежди Рашидов. Най-младата народна избраничка пък е в редиците на ДПС - 25-годишната Набие Кабак, която влезе от Пазарджик.

Виж коментарите (0)

Още по темата (845):
22.02.2023 ВМРО прекратява разговорите с "Български възход"
26.01.2023 Георги Свиленски: БСП направи възможното и това, което очакваха българските граждани
27.12.2022 Юрий Асланов: Политическа нестабилност ще се прилее в икономическа и остро ще се усетят социалните последици
26.12.2022 Юрий Асланов: Парламентарно представените партии тупкат топката, изчаквайки и готвейки се за местните избори
15.12.2022 Слави Трифонов: Вежди Рашидов е Дядо Коледа, Десислава Атанасова - Снежанка, а Петков и Василев са седемте джуджета
10.12.2022 Атанас Атанасов: На Борисов му трябва политическа пералня
Още новини от Национални новини:
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", сега го няма в ...
Педиатър успокои: Ваксината за коклюш е напълно безопасна за брем...
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Бричката: Кола, произведена през 2015 г., е възможно да замърсява...
Азерите могат да ни доставят допълнително природен газ, имат инте...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).