Евреин разказа за ужасите от концлагерите в България през Втората световна война

Автор: Гено Петров
Коментари (4)
11:22 / 05.10.2021
761
През 1943 г. в България са създадени общо три концентрационни лагера за евреи - "Табакова чешма", "Кайлъка" край Плевен и този в Сомовит, Никополско.

В края на май 1943 година Аврам Меркадо Натан попада със семейството си в лагера в Сомовит. Тогава той е само на 14 години. Днес, вече на 92 години, той си спомня, че животът в лагера е бил жесток.

"В лагера животът беше жесток. Всяка вечер ни строяваха и правеха проверка. Всяка вечер старшината намира все някой виновник, който да пребие пред строя", спомня си той.

"Храната беше фасул-чорба. Брояхме зърната, които попадаха в нея. Минаваха селяни и ни хвърляха залъци хляб. Майка ми казваше: "Лошо е, много е лошо, но трябва да търпим".

"Човек трябва винаги да живее с надежда. Отчаеш ли се - край. Хората сме такива - живеем с надежда. Ние така живеехме с надежда, че ще се оправим"

Той разказва и за края на престоя си в лагера.

"Веднъж при нас дойде немски офицер с двама адютанти. Бяха докарали шлеп. Очаквахме, че ще ни закарат. Чакахме цяла нощ. Така осъмнахме. На сутринта го нямаше. Започвахме да пеем и да танцуваме."

След края ня войната семейството на Аврам се оказва без дом. Той е принуден да работи, макар, че е още дете. Слага картонени рамки на огледала. След като семейството му стъпва на краката, той се връща в училище. Завършва. Става строителен инженер и участва в строежа на "Дунав мост". До днес вярва, че трябва да говори за преживяванията си в лагера. За да се помнят.

"Бяха жестоки времена. Фашизмът е едно жестоко античовешко движение. Най-важното е, че останаха спомените", завърва разказа си пред "Deutche Welle" възрастният мъж.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).