Георги Близнашки начело на служебното правителство?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:41 / 01.08.2014
1036
Президентът Плевнелиев е почти готов със състава на служебния кабинет, съобщават пожелали анонимност източници, близки до президентството. Според техните сведения е почти сигурно, че начело на служебното правителство ще бъде професорът от Юридическия факултет на Софийския университет Георги Близнашки. Професорът е бивш депутат в два парламента, бивш член на Висшия съвет на БСП и беше изключен от партията през март тази година.

В началото на 2014 година оглави инициативен комитет за референдум за промени в изборното законодателство.

Като вицепремиер без портфейл, отговарящ за изборите, източниците сочат друг преподавател от СУ - политолога Димитър Димитров. Той има опит и в изборния процес и е бил член на Централната избирателна комисия.

Колежката му от университета и сегашна съветничка на президента Плевнелиев пък щяла да поеме министерството на образованието.

В кабинета влизали и още хора от екипа на президента. Илияна Цанова поема еврофондовете, пост, който заемаше и в служебното правителство на Марин Райков, а началничката на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева отново ще е вицепремиер, но ще отговаря за икономиката и енергетиката. Съветникът на президента по еврофондовете Николина Николова, която бе зам.-строителен министър при ГЕРБ, ще е министър на транспорта, а строителството и регионалното развитие се поемат от Деяна Костадинова, секретар на държавния глава.

Министър на вътрешните работи щял да бъде бившият депутат от СДС Йордан Бакалов, на външните - бившият заместник на Костов в ДСБ, сега мигрирал при Кунева - Даниел Митов. Велизар Шаламанов, заместник-министър на отбраната в кабинета на Иван Костов (1997-2001) бил гласен за военен министър, а Евдокия Манева, също кадър от онова време - за министър на екологията. Манева беше и заместник-министър на околната среда и водите и в правителството на Бойко Борисов.

Шефът на ВМА Николай Петров пък е гласен за здравен министър.

Най-проблемен е постът на финансовия министър. Няколко финансисти, сред които Красимир Ангарски, Светослав Гаврийски и подуправителя на БНБ Калин Христов, отказали и при това положение постът бил даден на бившия шеф на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов.

Очаква се президентът да обяви състава на служебното правителство на 5 август, след което ще издаде указ за разпускане на Народното събрание и насрочване на извънредните парламентарни избори.


Виж коментарите (1)

Още по темата (345):
20.07.2017 Във Варна глобиха мъж с 1000 лв., гласувал два пъти на парламентарните
избори
27.04.2015 Фрапиращи несъответствия с партийните пари на Атака и ББЦ
28.01.2015 Любен Дилов-син и Росен Петров ще съдят Николай Бареков
13.01.2015 И Нешка Робева се отрече от Бареков
27.12.2014 Местан: Избори, ако ГЕРБ не се разграничи от Патриотичния фронт
24.12.2014 "Преса": Никой не иска съюз с Бареков
Още новини от Национални новини:
Експерт с добра новина за цената на тока
Задържаха хиляди фалшиви покемони и Супер Марио на Ферибот Оряхов...
Дянков: Може да влезем в еврозоната най-рано през 2026 година, в ...
Ускоряват реализацията на проекта за нови реактори в АЕЦ "Козлоду...
Синоптик каза какво ще е времето през уикенда
Очакваме много полски туристи това лято


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).