Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Лозанов: Политическата коректност започна да влиза в конфликт със здравия разум
Автор: Рени Томович 10:30 / 26.04.2023Коментари (0)605
© Фокус
Политическата коректност започна да влиза в конфликт със здравия разум. В този си радикален вид тя се превръща в една нова идеология и има риск Западът да стане нейна жертва. Това каза медийният анализатор доц. Георги Лозанов в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.

Той посочи, че политическата коректност се появява като една езикова норма на речта, която цели толерантност към различните хора и предпазва отношенията в обществото чрез езика. "Има тъждество между език и мислене – както говориш, така започваш и да мислиш. Ако ти започнеш да говориш толерантно, да пазиш хората от това да ги обиждаш в думите си, това полека-лека се превръща в твое мислене. Като замисъл и потенциал политическата коректност в езика е свършила много голяма работа. През последния половин век и заради политическата коректност има много по-голяма търпимост между хората“, обясни доц. Лозанов.

С времето обаче политическата коректност започва да се идеологизира, а идеологията е точно обратното на политическата коректност – тя създава врагове, посочи той. "Тази политическа коректност, която трябва да те пази от това да превръщаш различния във враг, сама започна да създава врагове от тези, които си позволяват да се отклоняват от нейната норма, да не я спазват в крайния вариант. Тя започна все повече да изисква своето говорене, а от там и мислене да влизат в едни граници, в едни стереотипи, в една матрица и всички, които са извън матрицата, да бъдат санкционирани“, заяви медийният експерт.

Политическата коректност се превръща в цензура, защото престава да спазва принципите на временност и доброволност. По думите му този процес в момента придобива все по-широки граници. "Все повече се разраства във връзка с феминизма, със защитата от дискриминация, която сама започва да дискриминира. Въобще, политическата коректност се превръща в собственото си обратно, защото политическата коректност и толерантността, която тя изисква, е част от либералната култура, а няма радикален либерализъм“, заяви доц. Лозанов.

Той посочи, че по отношение на медиите и журналистите също има изисквания към използване на реч, която да пази достойнството и да не бъде враждебна. "Тази враждебна реч преди всичко произтича от политиците, а пък медиите са тези, които носят санкция за нея. Когато бях в СЕМ, бях дал предложение да се направи закон за политиците, както има Закон за медиите, с който те сами да ограничат своето говорене, така, че то да бъде толерантно, а да не се превръща в реч на омразата. Но аз имам чувството, че ако има такъв закон, който изисква от политиците да говорят толерантно и правилно, те ще млъкнат“, коментира доц. Лозанов.

Хари АГОПЯН








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: