Главният секретар на МВР: Бедните не тръгват сами да продават гласа си, биват организирани

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
13:49 / 25.03.2013
1426
МВР са набелязали приоритетни мерки по време на предстоящите избори на базата на опитите и добрите практики от миналите. Това съобщи на пресконференция в Хисаря главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев.

Съгласно подписана заповед между главния прокурор, вътрешния министър и председателя на ДАНС, изборите ще бъдат проведени под ръководството на съответните компетентни прокуратури. Ползването на СРС-та, ако има и когато е необходимо, ще става единствено и само при образуване на досъдебни производства от името на прокурора след решения на компетентния съд. При оперативни дела няма да се използва СРС, изтъкна Калин Георгиев, като поясни, че доброволно са се отказали от това законово право заради политически спекулации. По отношение на спазване на обществения ред, охраняването на изборните секции и транспортиране на бюлетините вече е създадено. Важно е да има добро взаимодействие между органите на прокуратурата, ДАНС и останалите правоохранителни страни, каза още Георгиев.

Не на последно място трябва да бъде своевременно и качествено подаване на информация от информационното обслужване към медиите. Георгиев призова представители на медиите, когато показват информация за купуване на гласове в своите журналистически разследвания, да не действат самостоятелно и да не проявяват самоинициатива, а да търсят съдействие от МВР. Това се налага, за да бъде регламентирано всичко и вкарано в рамките на нормите на Наказателни кодекс. По този начин тези разследвания ще имат реален резултат с осъдени и задържани лица.

Според главния секретар, бедните хора не тръгват сами да продават гласа си, а биват организирани. Те биват поставяни във финансова зависимост от определени групи хора. Това са криминално проявени лица с различна мултикриминална дейност - от разпространители на наркотици до икономически престъпници. Затова именно се търсят хора с влияния, които разполагат с пари и са склонни да накарат подчинените и работниците си да гласуват по тяхна воля.

По думите на Калин Георгиев върху това се концентрира работата на полицията сега. Организиране на демократични избори не е задача, по която полицията работи за първия път. Служителите на МВР имат вече опита и капацитета да се учат от предишни грешки, натрупани през последните 20 години.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (4)

Още по темата (438):
17.01.2014 Еврокомисия ще разследва сигнали от ГЕРБ за купуване на гласове от ДПС
19.10.2013 Костинбродският кьорфишек, или как рибата излезе цаца
18.10.2013 ГЕРБ излезе с декларация по случая "Мултипринт"
14.10.2013 Повдигнаха обвинение на бившия главен секретар на МС за костинбродските бюлетини
03.08.2013 Правителството смени ръководството на компанията-преброител на изборите
21.07.2013 ДПС похарчило по 9,95 лв. за глас на изборите
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).