Гого Лозанов: Моделът на управление в обществените медии е наследен от ерата на комунизма

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:47 / 22.03.2022
652
"Нямаме спокойна медийна среда и точно заради това имам усещане, че може и има потенциал в момента обществото да извърши реформа, която впрочем отдавна се очаква да се направи, в обществените медии". Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов, който е и участник в дискусия за обществените медии, която ще се проведе днес в Софийския университет:

"Един от сериозните дефицити на нашите обществени медии, извън персоналните журналистически поведения, където ги има, е липсата на достатъчен контрол журналистиката в тях да упражнява върху властта. От това, което стана в Украйна, което стана в Русия, ние виждаме в какво чудовище може да се превърне властта, когато не е под контрол, а контролът върху властта е граждански и в основата е журналистиката. Според мен много важен фокус сега е да видим как може да се реформират обществените медии така, че вместо да създават комфорт на властта и да й създават големи проблеми, да се превърнат в достатъчно активен нейн критик, така че властта да пази качествата й, което до голяма степен зависи от поведението на медиите и в не малка степен от поведението на обществените медии. Това минава през смяна на модела на управление".

"Моделът на управление в обществените медии е до голяма степен наследен от ерата на комунизма и трябва да се промени", добави още медийният експерт:

"Това значи да няма на върха един генерален директор, който е господар, цар, от когото зависи всичко. Самият генерален директор трябва да е под контрола на управителния съвет, а не управителният съвет да бъде функция на генералния директор. За да може медиите да упражняват контрол върху властта, първо самата власт в медиите, трябва да е под контрол".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха за лихвите по депозитите
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Димитър Главчев се отказва от 9 100 лв. заплата като външен минис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).