Гърция затяга мерките от 15 юли! Ако ще почивате там вижте какви са ограниченията

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:27 / 04.07.2021
2051
Важна промяна на правилата в Гърция, която интересува всеки, който смята да я посети. От 15 юли кафенетата и ресторантите ще могат да се посещават само срещу актуален и отрицателен тест за COVID или ваксинационен сертификат.

При това ще има заведения, които ще приемат само ваксинирани с две дози клиенти и смесени - където могат да седнат клиенти с отрицателни тестове и такива със сертификати. От понеделник влизат и новите изисквания за пътуване с фериботи и междуградски автобусни линии.

Мярката предизвика бурни реакции сред гърците. От понеделник в Гърция влизат и новите изисквания за пътувания с фериботи, според които възрастните и децата над 12 години могат да пътуват само срещу сертификат за ваксинация, отрицателен PCR тест или бърз антигенен тест.

От средата на месеца за неваксинираните срещу COVID-19 посещението в кафенета и ресторанти ще излиза твърде "солено". Според наредбата на здравните власти от 15 юли в страната ще има заведения само за имунизирани срещу коронавируса и смесени, в които клиентите без ваксина ще влизат срещу отрицателен PCR тест или антигенен тест.

Тестовете, които се правят в домашни условия няма да се признават. Мярката ще се прилага също за фитнеси и спортни събития.

Гърците реагираха остро. Освен паричните разходи, огромно притеснение е как ще бъдат защитени личните данни.

Собствениците на заведенията се опасяват, че мярката ще доведе до нови фалити на ресторанти и кафенета.

От понеделник започва да действа още една мярка срещу неваксинираните. При пътуване до островите, единствено от децата под 12 години няма да се изисква сертификат за ваксинация, отрицателен PCR или бърз тест.

Над 60 процента от гърците над 60 години вече са имунизирани срещу COVID-19. Целта на правителството сега са младите. Интересът им за имунизация, обаче, продължава да е слаб, дори и след предложения от властите бонус от 150 евро, ако си сложат ваксина.

"С тази сума те могат да покриват разноските по пътувания, за хотели, да плащат за културни събития, концерти, кина, театри, музеи", заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, цитиран от БНТ.

Според плановете на правителството в Атина до края на август 80 процента от гръцкото население трябва да бъде изцяло ваксинирано. Сега процентът е наполовина.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика тежка катастрофа, шофьорът бил много пиян
Една област въведе спешни мерки заради заболелите от коклюш
Увеличават заплатите в Българската армия с 30%
Черни облаци надвиснаха над Лена Бориславова, отива на съд за кле...
Енергийният министър отива в Турция, за да предоговаря споразумен...
Има ли шанс стойността на имотите да започне да се понижава?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).