Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Христо Иванов: Вярвам, че Десислава Атанасова разбира залога, това е част от тежките компромиси
Автор: Самуил Иванов 12:40 / 19.01.2024Коментари (0)879
©
Вчера имах разговор с госпожа Атанасова, която ми каза една фраза, която за мен беше важна. Тя каза "Аз разбирам залога". Вярвам, че като опитен политик, тя разбира залога. От тази гледна точка, смятам, че това всичко е част от тежките компромиси, които ние правим, опитвайки се да променим начина, по който се прави политика в България или по който се упражнява власт. Това заяви от парламентарната трибуна Христо Иванов по време на дебатите за избор на конституционни съдии в отговор на критиките от опозиционните партии към подкрепата на ПП-ДБ за Десислава Атанасова като кандидат за едно от местата, предаде репортер на "Фокус".

"В този сложен процес ние всички трябваше да се променим и ние всички трябваше да преоценим своите позиции. Приемам, че ще бъдем критикувани и ще бъдем атакувани, но смятам, че предложенията, които сме направили, са легитимни. Те са шанс ние да продължим да договаряме нови условия за упражняването на власт, включително през практиката на Конституционния съд", смята той.

"Ако успеем, това ще бъде добре за България, макар че ние ще си платим цената за това. Ако не успеем ще си платим лично цената за това, но и България ще си плати цената за това", допълни той.

По думите му Конституционният съд не може и не трябва да бъде сравняван с всички останали съдилища: "Дори днес, в това заседание, се чуха думи, фрази и изрази, които показаха, че Конституционният съд продължава да бъде сравняван със съд и да бъде разглеждан като част от правораздавателната власт, като част от правосъдието със съответните очаквания, че това членовете му, които номинално в България се наричат "съдии", техният статут и изискванията към тях да се разглеждат и приравнят като съдии от съдебната власт", каза Иванов. 

"Би трябвало всички да знаем, но мисля, че всички знаем, че това не е така", допълни той. 

Христо Иванов обясни, че Конституционният съд само номинално се наричал "съд", а вместо това той бил орган, който е с изключително силна и важна политическа роля. 

Според него опитът на Десислава Атанасова като парламентарист, е изключително важен и предлагането на депутат за конституционен съдия не е прецедент. По думите му тълкуването на Конституцията е политически процес. 

"Опитът, натрупан в политическата система като законодател или участник в политическия процес, е релевантен по самата структура и функция на КС. Не е случайно, че изборът на хора, които идват от политическия терен в КС, изобщо не е прецедент в България. Това отразява факта, че тълкуването на Конституцията е част от политическия процес в страната. Конституцията не е просто един текст, който юристи да седнат и тълкуват чисто политически, тя е жив документ, чиято еволюция, чиято практика по прилагането ѝ, чийто дух е в постоянен диалог и взаимодействие с политическия процес в страната", поясни то

По думите му попълването на Конституционния съд е различно от попълването на регулаторите и съдебните органи. Той каза, че особено в съдебната власт лицата, които ще бъдат избирани, ще трябва да бъдат равноотдалечени политически. 

"Искам да уверя нашите избиратели, че новите текстове в Конституцията по отношение на регулаторите, по отношение на изискванията за професионални качества, ще ги прилагаме много стриктно. Гледаме на това като различни процедури от попълването на Конституционния съд", категоричен бе съпредседателят на ПП-ДБ. 

Христо Иванов каза, че в момента се преформатира цялостната конституционна уредба на страната. Ако се провалила тази промяна, това щяло да доведе до много тежки последици за всички. 

"В момента ние сме в течение на опит да предоговорим изобщо начина, по който се упражнява властта в България, включително чрез промените в Конституционния съд, включително чрез тази процедура, която в момента разглеждаме", каза още той. 

"Ние трябваше да разберем, че отрицанието не може да бъде решение. Те показаха с промените в Конституцията, че са готови на разговор за това как да променим институциите на правосъдието", отбеляза Иванов по повод участието на ГЕРБ-СДС и ДПС в реформата.



Още по темата: общо новини по темата: 933
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: