Христо Иванов за промените в Конституцията: Днес правим важни стъпки за стабилизирането на политическата система

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
11:29 / 06.10.2023
717
Днес правим много важна стъпка по посока на това да стабилизираме българската политическа система по отношение на това дали тя е изобщо способна да взима решения, които са изцяло подчинени на обществените интерес и закона, а не отвлечени от корупционни интереси. Това заяви Христо Иванов от парламентарната трибуна в становище от името на вносителя преди разглеждането на законопроекта за промени в Конституцията, предаде репортер на "Фокус“.

"Мисля, че политическите цели, които си поставяме пред нас, когато ги дефинираме трябва да си поставяме една древна сентенция пред нас: "Правосъдието е основа на държавността“. Правосъдието е основа на държавен суверенитет, способността на една политическа общност да гарантира справедливото прилагане на закона е във фундамента на нейната субектност като държава“, каза той.

"Когато в сърцевината на измененията, които ние предлагаме, стоят въпросите за статута на съда, на статута на органите на съдебната власт и съдебната система, това е, защото ние трябва да завършим консолидацията на българския суверенитет и на стабилизацията на парламентарната република и парламентарната демокрация в България", категоричен бе Иванов.

Той подчерта, че доскоро страната ни е била обект на три мониторингови механизма от страна на Европейската комисия по отношение на правовия ред. По думите му това е "безпрецедентна ситуация“.

"Нашите най-близки партньори в Европейския съюз и в Съвета на Европа продължават да изказват загриженост и препоръки относно състоянието на правосъдието и върховенството на правото в България.

България е страната с най-много санкции по "Магнитски“. Това не е личен казус на един или друг, а проблем на суверенитета на България. Това означава, че нашите партньори нямат доверие в нашите институции“, подчерта Иванов.

Според него с промените трябва да се затвори съмнението за раздаване на ефективно и справедливо правосъдие. По думите тази липса на ефективност на съдебната власт води до политически кризи и дестабилизация.

"Блгарската политическа система е преследвана от една, може да се каже, карма на постоянната неспособност да се реши проблемът със съмненията за корупция по системен начин. Ние нямаме обективен механизъм, който се ползва с доверие от цялото общество, което да ги разширява тези въпроси“, каза още Иванов.

Съпредседателят на ПП-ДБ обясни, че трябва да се създаде независим и безпристрастен съд, който да прилага законите за всеки един. Според него това стои във фундамента на европейската цивилизация.

"В поседните две години изникна още един въпрос – това, че се оказа, че уредбата на служебните правителства позволява преминаване на българското държавно устройство в един "резервен режим“, непредвиден в Конституцията, на някакво полупрезидентско управление“.

Вносителите ще бъдат отворени към диалог и няма самоцелно да налагат, който и да бъде текст. Христо Иванов обаче призова да има отворени дискусии с градивни предложения, за да може да се изготви най-добрият варинат на конституционни промени. 

"Няма текстове, които самоцелно ще бъдат налагани. Всички добронамерени и конструктивни критики трябва да бъдат чути и ще бъдат чути. Искам да се обърна към институциите на съдебната власт, на двете върховни съдилища, към адвокатурата, към прокуратурата да работим по конкретни текстове, по конкретни решения по темите, които бяха поставени в дискусиите, така че се изработи проект, който наистина се ползва с широк консенсус и решително постига целите, които очертах“, обясни Иванов.

"С целите не можем да направи компромис“, категоричен бе той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (952):
14.05.2024 Край на рекламата на хазарт! Законът е обнародван в Държавен вестник
13.05.2024 49-ия парламент: Равносметката
09.05.2024 Румен Радев за промените в Закона за хазарта: Чакам експертите си, за да взема окончателно решение
08.05.2024 Започва инвентаризация в "Лукойл"
06.05.2024 Отиде си народен представител и бивш евродепутат
01.05.2024 Йотова с първи коментар за промените в хазарта: Набързо приетите закони винаги показват след това, че не работят
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит...
Каква заплата получава един евродепутат?
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...
Майката на оцелялата от катастрофата в Пловдив: Стана чудo!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).