Има ли право посолството на Москва да затвори Руската църква в София

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:09 / 25.09.2023
368
До няколко дни се очаква решение на Светия синод за бъдещето на Руската църква. Тя затвори врати, след като нейният предстоятел архимандрит Васиан и още двама свещеници бяха изгонени от България, след като бяха уличени в шпионска дейност. 

"Руската църква "Св. Николай“ е българска собственост, не е освещавана от руски духовни лица и не може да бъде заключвана нито от руската държава, нито от представители на руската православна църква“, обяви бившият главен секретар на Светия синод, а понастоящем Русенски митрополит Наум.

Дни наред хора се събират пред Руската църква, която е построена с благословението на Светия синод на Българската православна църква като легационна църква през 1914 г. Хората поискаха храмът да бъде отворен. След построяването си църквата е обслужвала руската емиграция в София, но от 1936 г. по настояване на съветското правителство храмът се отнема от емигрантите и се предава на българското правителство, а то го предава на Българската православна църква.

"Собственикът няма основание да затваря Руската църква, при положение че вътре работят двама български свещеници, които могат да водят богослужебен живот“, заяви пред bTV Горан Благоев, журналист и историк.

"Двамата българи са в "Св. Пантелеймон“ в Княжево, което е филиал на Руската църква“, добави Тони Николов, философ и журналист.

По думите на Благоев тези свещеници могат да бъдат преместени в Руската църква.

"Врътване на ключа от Митрофанова е абсолютна провокация и опит да за разделение на българското общество“, заяви Горан Благоев.

“Изгонените от Руската църква са експулсирани като шпиони не като свещеници. Ако бяха изгонени като свещеници, щеше да е голям политически скандал“, категоричен бе Тони Николов.

По думите му, когато архимандрит Васиан си е тръгнал, е заключил църквата.

"Ключът би трябва да е в Софийската митрополия в момента. Със съответното решение някой, който е временно предстоятел, може да отключи храма. Редно е църквата да заработи“, подчерта Николов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (202):
02.03.2024 Грозев: Още българи ще бъдат арестувани заради шпионаж в полза на Русия
27.02.2024 Задържаха български бизнесмен заради съмнения, че е руски шпионин
26.02.2024 Първи снимки на руските шпиони, пребивавали у нас с фалшива
самоличност!
26.02.2024 ДАНС блокира достъпа на руски шпиони до България
14.02.2024 Руските шпиони в Народното събрание и МО с нови обвинения
08.02.2024 Пуснаха у дома антимафиотa, обвинен в шпионаж за Русия 
Още новини от Национални новини:
Проблеми с издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Сигурно са били друсани с райски газ
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...
Министерски съвет осъжда атентата срещу словашкия премиер


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).