Инфекционист обясни как протича менингитът

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:10 / 03.12.2021
482
Децата могат да бъдат здрави заразоносители без последици, след завършването на антибиотичната профилактика ще бъдат тествани отново. Това обясни пред БНТ инфекционистът д-р Любена Андонова. По думите й заразяването става лесно, защото децата не носят маски. В 1-2 % от населението винаги има менингококи.

Според нея има повод за притеснение, защото информацията, която се получава, е нееднозначна.

"Менингококовата инфекция има разнообразна клинична симптоматика, което означава, че микроорганизмът, който е бактерия, се намира в носоглътката и те нямат никаква проява на болест. Съветвам обаче родителите да запазят спокойствие. При проява на повишена температура, болки в гърлото, гадене, повръщане , болки в корема, главоболие, трябва да потърсят лекарска помощ", поъветва още д-р Любена Андонова.

Тя поясни, че при менингококовия менингит заболяването се развива много бързо - температурата е висока над 38-39 градуса, упорито главоболие, повръщане, гърчове.

"При свръхострия менингококов сепсис леталитетът е над 90 процента - развива се за 6,10,24, максимум 48 часа. Пикът на заболеваемостта от менингококови инфекции е във възрастта между 6 месеца и 7 години, боледуват над 60 процента от заболелите. Въпросът е каква форма от тази менингококова болест ще се развие. Ваксината е препоръчителна", каза още д-р Любена Андонова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).