Какви ограничения ни очакват ако България влезе в оранжевата зона на Ковид-19?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
22:53 / 06.08.2021
5161
Страната ни се намира на прага на трета вълна. Все още се намираме в зелената зона, но тенденцията е, че до 7 - 10 дни ще навлезем в т.нар. "оранжева зона" или второ ниво на опасност - над 100 случая на 100 000 души. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на среща при президента Румен Радев за състоянието и тенденциите на развитие на пандемията.

Кацаров увери, че Министерството на здравеопазването има разработен план за вариантите за разпространение на вируса, включително и за най-тежката ситуация. Планирани са всички необходими мерки, включително и за работата на здравната система - болнична помощ, спешна помощ, лекарства. Има и разработен вече протокол за поведение.

Всяка една от областите има необходимата степен на готовност за посрещане на пациенти с Ковид, има необходимата осигуреност на лекарства за лечение, направени са стъпки за осигуряване на резерви - допълнителни количества лекарства.

Страната ни в голямата си част е готова да посрещне следващата вълна от Ковид, каза здравният министър, цитиран от БНТ.

Какви ограничения следват: 

Ако досега беше разрешено събирането на до 20 посетители на едно място от 3 или 4 семейства, след влизането на страната на национално ниво в "оранжевата" зона, то ще бъде ограничено до 15 души посетители от 2

до 3 домакинства, или до 10 души от едно домакинство в зависимост от препоръките за областта или друга определена териториална единица. 

Конгреси, семинари, тиймбилдинги и т.нар. ще се допускат, но при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от всички участници, без да се уточнява на закрито или на открито. 

30% капацитет започват да важат и при спортните състезания с публика. 

Фитнесите също минават на режим с посещаемост до 30 на сто. 

Музеи, галерии и други също са разрешени за визити, отново до 30% и пак при строго спазване на дистанция, дезинфекция и маски. 

Кафенета, ресторанти, дискотеки, барове, игрални зали и казина остават отворени, но при следните условия: 

"Обслужване на открито и закрито се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета им и носене на защитни маски за лице от персонала (при персонал под 10 души, всички от които притежават сертификат за ваксинация или преболедуване, маските не са задължителни) И подходяща дистанция между посетителите с групи от до 6 човека от не повече от 3 домакинства на маса и при ограничено работно време в границите между 6.00 и 23.00 часа. При спазване на горните условия се допуска и използване на 50% от капацитета при 100% ваксиниран или преболедувал персонал". 

Хотелите и къщите за гости остават отворени. 

Търговците на дребно трябва да работят при ограничен капацитет (не се уточнява какъв - б.р.). и спазване на основните противоепидемични мерки. Като при персонал под 10 души, всички трябва да притежават сертификат за ваксинация или преболедуване, а маските не са задължителни. 

Работните места остават непроменени - дистанционно при възможност и до 50% от присъствие на персонала. 

Ограничения при придвижване в страната не се предвиждат. 

Училищата и детските градини остават отворени. При влизане в ниво 3 обаче школата трябва да представят конкретен график. 

Паркове, открити площи остават отворени. 

На възрастните над 65 години и на хората с повишен риск от протичане на коронавирусната инфекция се препоръчва да ограничат контактите си извън дома, особено неваксинираните. 

Визитациите в болниците и посещенията на хосписите се запазват при спазване на противоепидемичните мерки.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Един милион българи потеглят
Д-р Илиев: Спрете със струпването на хора край бебето
Студентски стол стана хит: Салата за 1,50 и основно за 3 лв.
Сериозен проблем по морето
Как да взимаме по-висока пенсия?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).