Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво трябва да направят собствениците на панелни апартаменти, след като им изтече срокът на експлоатация?
Автор: Георги Кирилов 10:16 / 18.04.2023Коментари (8)771
©
Какво би се случило с апартаментите в панелни блокове, когато им свърши срока на експлоатация? Какви стъпки трябва да предприемат собствениците?

Първите панели са построени в средата на 50-те години на XX век, а последните - около 1990. Много сгради имат същия вид, който са имали, когато са били построени. Съвсем естествено в обществото се вихри спор за годността и остатъчния живот на панелните жилища

Този въпрос малко или много би трябвало да стои на дневен ред за собствениците на такива имоти. Темата излезе на дневен ред при българите след тежкото земетресение в Турция, където стотици сгради рухнаха като вафли.

Специалисти, участвали в строежа на панелни жилища, разказват, че при социализма имало наредба, в която амортизационният срок на годност на сглобяемите панелни блокове бил определен на 70 години. Но на много места ще срещнете посочен срок на годност 50 години, а на други - 100.

Според действащата Наредба №3 от 21 юли 2004 г. за основните положения за проектиране на конструкциите на строежите и за въздействията върху тях "проектният експлоатационен срок на конструкции на жилищни, обществени, производствени и други сгради и съоръжения" е 50 години. Срокът е валиден за всички типове строителство - включително тухла и панел.

Близо 2 млн. българи притежават жилища в сгради в жилищни комплекси, изградени върху държавни или общински парцели. Но те не притежават земята под блоковете и ако сградите се срутят по някаква причина, хората няма да имат право да вдигнат нова сграда върху парцела.

След края на експлоатационния срок все пак не означава, че на секундата сградите ще паднат, а просто ще са необходими превантивни мерки за поддържането им. Една от тях е санирането на сградите.

Според проф. д-р инж. Димитър Назърски панелните сгради нямат краен срок на годност, те са дълготрайни и най-безопасните сгради при силни земетресения.

"Санирането означава обновяване на сградата - както конструкцията, така и нейните системи - топлоизолационни, електро, вентилация да отговарят на изискванията и нормите. Досега максимум 8-9 процента са санираните сгради у нас", обяснява той пред БНР.

Друго, което трябва да се отбележи - много панелни блокове в България вече са с изтекъл срок на годност, но хората продължават да си живеят там, и да плащат данъци като за нов. Асансьорите, ВиК, и Ел. инсталациите вътре в сградата са  силно амортизирани. Санира се само външно, без да се прави вътрешно обследване, което собствениците не бива да го допускат.

 

"Във всички случаи трябва да се следи състоянието на заварките между отделните панели“, казва и проф. дан арх. Борислав Борисов. "Тази проверка не е сложна за хора, които разбират. При тази операция най-добрият вариант е хората временно да не обитават жилищата си. Така строителната фирма може да провери абсолютно всичко в блока и да види цялостното състояние на конструкцията. За съжаление обаче в България не се прилага“, добавя той.

Експерти съветват, ако имате проблем с конструкцията, да не чакате някой друг да ви я оправи. Решението е да се направи събрание на входа и да се съберат пари за ремонт. Колкото и да е трудно да се постигне съгласие между многото собственици - това е най-адекватният начин.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 19.04.2023 г.
0
 
 
Значи панелките, строени с много бетон и арматура, ще живеят 50 години, а старите къщи, строени 50 години преди тях с тухли единички и тук таме хоросан са добре... на това му се вика - подръж ми бирата. ;)
+1
 
 
Как лъжат само....ХАХАХАХА.....ХАХАХАХА.....някой май иска ОБЩИНСКИТЕ терени май....ХАХАХАХА.....ХАХАХАХА.....ХАХАХАХА.....ЩОМ
къщата на прадядо, направена от слама и кал преди 170 години още стои ,щом куцо ,кьораво и сакато тръгнало да се ТЕЖКАРИ,че видяло в Европа ДВОРЦИ И СГРАДИ преди 15 век.....ЗНАЧИ И ПАНЕЛИТЕ ЩЕ ИЗДЪРЖАТ.....ХАХАХАХА....
-2
 
 
Защо се плаща данък сгради ???Той нищо ли не поема .Защо се плаща за едно и също жилище различни цени според района.
0
 
 
Тия панели не могат да бъдат бутнати. Тях и руска ракета да ги удари нищо няма да им стане. Технологията не се е развила чак толкова и нямаме средствата за да ги бутнем, така че ще си стоят още поне 100 години.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: