Карбовски с лекция в Пловдивския университет

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
11:39 / 19.10.2020
787
Пловдивският университет "Паисий Хилендарски“ ще бъде домакин на среща с журналиста Мартин Карбовски и представяне на неговата книга "Черните пътища на Европа“. Студенти от университета и жители на Пловдив ще могат да присъстват на срещата, която ще се проведе днес от 18.30 ч. в Новата университетска спортна зала с адрес: бул. "България“ 236. Входът е свободен, а носенето на маски – задължително.

Събитието се организира от Студентския съвет на Пловдивския университет и ще представи второто издание на документалния роман "Черните пътища на Европа“ от Мартин Карбовски.

Обликът на книгата е обновен със снимки, правени от автора по време на пътуването му в Европа, и с нов предговор.

13 години след написването на документалния роман "Черните пътища на Европа“ журналистът Мартин Карбовски реши, че е време за второ издание.

Обновено – със снимки, правени от автора по време на пътуването му в Европа и с нов предговор, в който Карбовски анализира пак и пак как така му се случи да стане "певец на разпада и пиар на кошмара“.

През 2007 година Карбовски започва своята обиколка из континента така:

"Съдбата раздава на хората различни държави, различни родини. Българийките шумят; шушнат и шумолят, като листа от смачкани паспорти, държани дълго в задни мъжки емигрантски джобове – препоени с пот и после изсъхнали от директно слънце. Бедната ми страна, наистина.“

През 2020 още по-убедено журналистът иска да ви разкаже какво лично видя тогава, и какво вижда днес в "Новия Вавилон“ в епохата на "Новото Нормално“.

Затова и добавя:

"Това е една българска книга, в нея се разказват истории за изчезващи хора и намаляване на популацията. Разказвам за капките, от които чашата пресъхва. Живителните капки, които губим в началото на епохалното ни пътешествие в Нова Европа. Гледайки тая Европа имам много какво да кажа против племето си, ако то не пожелае реформа. Или катарзис. Или пречистване чрез трагедия. То и няма друго пречистване...

Държа да ви дам тази книга, защото смятам, че в първата четвърт на 21-ви век не сме на правия път. Защото изчезваме. Ако не изчезнем, ще бъде защото сме писали и говорили, и спорили. Ако изчезнем - нищо няма значение. Ни книга, ни библиотека, ни тоалетна, ни гробище.

Изчезваме.

И ако ви се струвам неподходящ, за да ви съобщя тази новина, припомнете си, че Бог избира за работата си винаги неподходящите хора.“

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Един милион българи потеглят
Д-р Илиев: Спрете със струпването на хора край бебето
Студентски стол стана хит: Салата за 1,50 и основно за 3 лв.
Сериозен проблем по морето
Как да взимаме по-висока пенсия?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).