Кирил Петков: Научихме много тежък урок

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:59 / 28.08.2022
697
Начуихме много тежък урок, че не трябва да имате троянски кон в коалицията, защото тогава не можете да постигнете нещата, които искате. Трябва да се фокусираме върху това да имаме 121 депутати, независими от задкулисието. Това заяви от Раднево съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Няма да правим безпринципни коалиции, няма да има евроатлантически коалиции с ГЕРБ, независимо дали ни се обаждат от Щатите. Никой не ни се обажда, защото знаят, че никой не може да ни повлияе. Независими сме от чужди играчи, финансирания и чужди сили. Ще имаме повече експерти с повече бели коси. Няма да сме само млади. Това са част от уроците, които научихме за последните 7 месеца", добави още той.

Кирил Петков коментира и газовите доставки за страната ни. Той посочи, че най-важното в момента е служебният кабинет да не изпусне да резервира слотове през септември. "Говорих с енергийния министър на Гърция и той ми сподели, че това, което е очаквал - по-интензивни разговори с българското правителство, не се е случило, но важното в момента е септември месец. Тогава ще бъдат търговете за слотове за цялата друга година. Много е важно служебното правителство да не изпусне тези слотове", посочи съпредседателят на "Продължаваме промяната" и поясни, че резервирането на слотове за доставка на газ през януари, февруари и март се случва именно през септември. 

"Трябва да имаме всички възможни опции на диверсификация. Най-важното е да има сигурност на доставките. Зимата трябва да бъде посрещната по- най-добрия начин. Изчисляваме да използваме същата стратегия както за електроенергията, да я направим и за газа така, че да има предвидимост за цената на газа с механизма за компенсация. Направихме го за битовите потребители, но сега мислим, че това трябва да се направи за всички", коментира още Петков.

"Нещо много важно, когато става въпрос за слотовете в Гърция и Турция - всичко, което се разтоварва в Гърциия и Турция трябва да мине през България, за да стигне до Централна Европа. Ние сме ключова инфраструктура по пътя. Ние потрябваме 3 милиарда кубически метра, но можем да продадем 20 милиарда кубически метра газ към Централна Европа. Всичко, което се разтовари в Гърция и Турция, ако не се използва там, трябва да мине през България, за да стигне до Европа. В изклщчително добра позиция сме да вземем слотове не само за нашето потребление, а и по принцип за газ, който да стигне до Европа", обясни от своя страна съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Виж коментарите (1)

Още по темата (845):
22.02.2023 ВМРО прекратява разговорите с "Български възход"
26.01.2023 Георги Свиленски: БСП направи възможното и това, което очакваха българските граждани
27.12.2022 Юрий Асланов: Политическа нестабилност ще се прилее в икономическа и остро ще се усетят социалните последици
26.12.2022 Юрий Асланов: Парламентарно представените партии тупкат топката, изчаквайки и готвейки се за местните избори
15.12.2022 Слави Трифонов: Вежди Рашидов е Дядо Коледа, Десислава Атанасова - Снежанка, а Петков и Василев са седемте джуджета
10.12.2022 Атанас Атанасов: На Борисов му трябва политическа пералня
Още новини от Национални новини:
Проблеми с издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Сигурно са били друсани с райски газ
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...
Министерски съвет осъжда атентата срещу словашкия премиер


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).