Климатолог даде съвети какво да не правим по време на гръмотевични бури

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:01 / 28.09.2022
586
Мощната гръмотевична буря в София бе необичайна за края на септември. Това обясни в студиото на "Здравей, България" климатологът Симеон Матев.  

"Снощи през страната премина атмосферно смущение, което доведе до интензивни валежи. Необичайното е, че в края на септември, когато бурите затихват, имахме толкова силна електрична дейност. Атмосферата предложи подходящи условия за образуване на такива облаци.

Това не е често явление. Случва се веднъж на няколко години. Например, във Варна няма да забравят 27-28 септември през 2004 г., когато там падна градушка с размер на топка за тенис", обясни той. И допълни, че се намираме в края на гръмотевичния сезон. По думите му през последните години обаче подобни явления се случват дори през зимата.

Матев даде съвети какво да не правим по време на гръмотевични бури.

"Когато сме навън, не бива да стоим под дървета. Трябва да си изключим телефоните, да не държим чадър. Ако сте група от хора, се отдалечете един от друг, не заставайте до животни. Има много случаи, в които овчари стават жертва на мълнии, защото стоят до стадото. Ако сме вкъщи, не трябва да стоим до прозорци, контакти. Добре е всички електроуреди да бъдат изключени", поясни той.

Експертът по защита срещу мълнии Радослав Калчев обясни пазят ли гръмоотводите сградите.

"На всички нови блокове се монтират системи за мълниезащита. Въпросът е какво е тяхното качество. Повечето стари панелни сгради са с тотално унищожени системи. Причината е че се извършват ремонти на покривите и след това не се възстановяват системите",  каза той.


Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
29.09.2022 Пораженията върху Народния театър след бурята: Става въпрос за изгнили тръби. Подготвя се критичен доклад и обследване на цялата сграда
28.09.2022 Обезпокоително: Над 80% от сградите са без защита от мълнии
28.09.2022 Проф. Рачев с ценни съвети как да се предпазим при буря в града
28.09.2022 Гръмотевичната буря свали "Когато гръм удари" от Народния театър
28.09.2022 Много работа за аварийните служби на Столичната община
Още новини от Национални новини:
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Даровита студенткa ще учи в Кеймбридж и има нужда от нашата подкр...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).