Консервите ни с най-големи загуби от руското ембарго

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:09 / 08.08.2014
602
Консервната индустрия у нас ще понесе най-големи загуби от въведеното от Русия ембарго за внос на хранителни продукти от страните от Европейския съюз. Една пета от българският експорт на консерви отива за руския пазар, по данни на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, а през миналата година на Москва са били продадени затворен в буркани зарзават на стойност 14,5 млн. лева.

Руският премиер Дмитрий Медведев обяви вчера, че правителството въвежда пълна забрана за доставките на говеждо, свинско, плодове, зеленчуци, пилешко, риба, мляко и млечни продукти от страните от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия. Санкциите ще бъдат в сила за една година, но ако има конструктивен диалог по въпросите на сътрудничеството, руското правителство е готово да преразгледа срока на забраната.

Санкциите няма да засягат детските храни и стоките, които хората сами купуват зад граница, уточни Медведев, цитиран от БТА. Забраната за внос на селскостопанска продукция в Русия не засяга Япония и Украйна. Тежката мярка е предприета по разпореждане на руския президент Владимир Путин в отговор на санкциите, наложени на Русия от Запада да ролята на Москва в украинската криза, отбелязва Асошиейтед прес. Руското правителство е готово да въведе защитни мерки в автомобилостроенето, корабостроенето и авиостроенето, и други отрасли.

От въведените досега санкции на вноса на хранителни стоки освен производителите от консервната индустрия у нас ще бъдат засегнати също така компании от млекопреработвателния бранш, производителите на плодове и зеленчуци. Данните на националната статистика сочат, че през 2013 г. За Русия са изнесени млечни продукти на стойност 1,9 млн. лева.

"12 наши фирми продават на руския пазар, те ще усетят най-тежко последиците от ембаргото", уточни зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Симеон Присадашки. Общо експортът на млечни храни от страната е 4 млн. долара, според Димитър Зоров, който е шеф на браншовата организация.

Пресните плодове изнесени за Русия през миналата година са били на стойност 11,9 млн. лева, а зеленчуците - за 688 хил. лева. Заради конфликта между Русия и Украйна през това лято бяха изнесени значително по-малко пресни плодове към Москва, коментираха овощари, които успяха да пробият на руския пазар. Същото важи и за консервите, които се оскъпяват допълнително от удължените маршрути.

Въведените ограничения не засягат все още износът на българско вино за руския пазар, който е най-големият консуматор на родните напитки. Винарската индустрия ще понесе тежки загуби, ако списъкът със стоки се разшири, категорични са производителите, които работят почти изцяло за това направление. Общият износ на страната ни към Русия е в размер на 1,122 млрд. лева.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...
Майката на оцелялата от катастрофата в Пловдив: Стана чудo!
Има проблеми с част от платформите за стрийминг на съдържание, ко...
Започва процедурата за изграждане на зарядни станции за 42 млн. л...
ЦИК с важни указания за това как да гласуваме


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).