Кунева: България е за изгоден "Южен поток" по правилата на ЕС

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
12:35 / 03.12.2014
1320
Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че все още няма официална позиция на Русия за спиране на проекта, така че няма какво да се коментира от наша страна.

Вчера лично президентът Владимир Путин обяви, че Русия не може да продължи с реализацията на проекта заради отказа на България, притискана от ЕС. Шефът на "Газпром" Алексей Милер директно заяви, че проектът е закрит.

Кунева потвърди пред журналисти, че позицията на България е за това да има икономически изгоден проект и спазване на законите на ЕС, предаде БТА. За мен все още проектът "Южен поток" не е затворен, докато не видим становището на Русия, заяви и министърът на икономиката Божидар Лукарски. Искаме да изчакаме официалната позиция и тогава да коментираме, добави той. Сърбия също заяви, че засега няма потвърждение от Москва.

Русия в никакъв случай няма да се откаже от "Южен поток", коментира депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, който е зам.-председател на енергийната комисия. "Това е тактически ход от страна на Путин и Русия. В никакъв случай те не са се отказали от "Южен поток". Евентуално отклонение и минаване на трасето през Турция (Путин сключи договор с Ердоган за строителство на морски газопровод - б.р.) би оскъпило проекта поне два или може би три пъти, което би го направило икономически невъзможен, а не неефективен. И в момента има такава тръба - това е "Син поток", който минава през Турция и той не може да бъде запълнен", изтъкна Димитров пред Нова телевизия.

Според бившия енергиен министър Трайчо Трайков Путин се опитва да излезе от международната изолация, показвайки мускули на Запада. По думите на Трайков това е еднолично решение на президента, което е изненадало всички - руската Дума, енергийния министър и дори шефа на "Газпром". "Ако някой твърди, че това е по вина на България, вероятно трябва да се призове на международен арбитраж", добави Трайков пред bTV.

Виж коментарите (3)

Още по темата (174):
15.03.2022 Вучич: България трябва първо да попита Сърбия, ако ще спира руския газ
14.01.2021 Внасяме 225 млн.куб.м. азерски газ по стария газопровод от Гърция
02.01.2021 "Газпром": "Турски поток“ е съвременен, ефективен и сигурен газопровод
01.01.2021 Борисов: България е с най-ниския дефицит в Европа
31.12.2020 Вече получаваме природен газ от Азербайджан
29.12.2020 Вучич обяви официалното откриване на "Балкански поток“
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).