МОН отпуска 1 млн. лв. за интегриране на ромските ученици

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
09:49 / 08.10.2019
1120
1.02 млн. лв. за подпомагане на ромските ученици ще разпредели към родните училища Центърът за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинствa (ЦОИДОЕМ) към просветното министерство.

Това става ясно от публикувана в сайта на центъра покана към учебните заведения да кандидатстват с проекти, подпомагащи процеса на приобщаване на учениците от уязвимите групи. В края на срока за кандидатстване, който изтече в петък, интерес бяха проявили 80 кандидати, предаде "Сега".

Министерството ще финансира проекти за взаимодействие на деца от различен етнически произход с общо 150 хил. лв., като максималното финансиране на проект е 15 000 лв. По-голяма сума се отпуска за проекти от същия характер, но насочени към взаимодействие на родители от различен етнически произход - до 20 000 лв. на кандидат, общо 240 хил. лв. Целта и на двата приоритета е да се създава благоприятна мултикултурна среда в училище. Средства се отпускат и за десегрегация, както и за превенция на вторичната сегрегация. Шефът на ЦОИДОЕМ Мануела Радева коментира, че средствата по програмата реално ще са общо около 700-800 хил. лв., тъй като центърът има да се разплаща по предишни проекти от миналата година.

За приобщаване на ромските ученици се отпускат средства и по още една програма, чийто бюджет също е 1 млн. лв. Към момента за нея са избрани шест общини - Габрово, Дупница, Стара Загора, Самоков, Твърдица и Берковица. Кметовете ще могат да осигурят безплатен транспорт за ученици, посещаващи сегрегирани училища, да закупят учебни пособия за ученици до 7-и клас, включени в процеса по десеграгация, да организират срещи с родители и т.н. Наскоро МОН удължи срока за кандидатстване по тази програма до 15 октомври заради слабия интерес към нея.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).