Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мамят ни с нови схеми по магазините
Автор: Екип Burgas24.bg 12:22 / 05.10.2023Коментари (1)3090
©
Производители и търговци ни заблуждават с неясни и непълни етикети на храните. Не са малко и случаите, в които такъв въобще липсва.

Глобата за подобно нарушение започва от 25 хиляди лева. Някои от казусите се поемат от Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), които образуват производства по тях, където санкцията може да достигне и над 200 хиляди лв. Това каза председателят на сдружението "За достъпна и качествена храна“ д-р Андрей Велчев, цитиран от "Телеграф“.

Проблемите

"Проблемът с всички онези продукти, на чийто етикет пише "100% натурален“, "100% със съдържание на...“, ни заблуждават със сложността на един етикет и най-вече с това, че един производител носи отговорност това, което пише, със сигурност да се съдържа, а това не винаги е така.

Най-много ни търсят хора, които се грижат за здравето си заради сърдечно-съдови проблеми, диабет и други. Етикетите са подвеждащи понякога.

Нискокалоричен не винаги означава, че той съдържа необходимия брой калории, който има оригиналният продукт на дадена марка. Така е и с нискомаслените и с ниското съдържание на въглехидрати“, коментира той.

По думите му същото се отнася и за съдържанието на захарите, които често се бъркат със захар, като подчертава, че плодовата захар също би могла да повиши нивата на един диабетик. Той призова хората внимателно да четат етикетите и да следят за Е-тата и всички видове хранителни добавки, които понякога са вредни за здравето.

"Няма благоприятни добавени по неестествен начин съставки в дадена храна“, смята Велчев и добави, че навремето се е изписвало, че е възможно в даден продукт да се съдържат други вещества, свързани с различните видове производства в едно предприятие.

Велчев препоръча да бъдем внимателни и по отношение на храните, които се продават за био, както и т.нар. фермерски стоки.

Етикети

Това, което обикновено тревожи потребителите, е неясното описание на етикетите. "Когато става дума за възрастни хора, има етикети, които са написани с прекалено дребен шрифт. В случая с вносни стоки, произведени в трети страни, там може да липсва добавен етикет на български език“, допълни още председателят.

"Тези, които съдържат стевиа например, тя така е описана, че не става ясно какъв тип е и дали е такъв тип заместител на захарта, какъвто организмът ни може да поеме“, подчерта Велчев.

Той сподели, че от КЗП им съобщили за протеиново барче, на което пишело, че е без захар, а след изследване се установило, че е пълно със сладката субстанция.

По думите му потребителят вече е влязъл в ролята си на постоянен орган за проверка на това какво ни се продава, все повече си търси правата.



Още по темата: общо новини по темата: 317
28.04.2024 »
26.04.2024 »
23.04.2024 »
20.04.2024 »
18.04.2024 »
15.04.2024 »
предишна страница [ 1/53 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Защо потребителят трябва да"проверява"качеството на продуктите!?Защо не се извършва контрол от контролни органи,ако изобщо има такива!?Потребителят купува продукта,той е некачествен и съответно заминава в кошчето за смет!Е,браво!Точно така се прави!Дребният шрифт е толкова дребен че никой не може да го прочете!Срокът на годност изписан на опаковката не винаги отговаря на истината!Често продуктът се разваля/плесени, дрожди,млечно-кисели бактерии и пр микроорганизми развалят продукта много преди срокът му на годност!Няма и контрол от самите търговци-хипермаркети и по-малки магазини.Толкова ли е сложно да направят една дегустация/сензорен анализ/за да знаят какво вкарват в търговската си мрежа!?Не,не е сложно,просто са го ударили през просото!Не им пука,ама хич!Некачествените храни най-често са български,от български производители!А не обратното,както някои много се стремят да внушат на потребителя!Как качеството на хранителните продукти от внос е винаги добро,как винаги са едни и същи по качествени показатели,а нашите са винаги различни!?Продукт на един и същ български производител един път е добър,друг път е с лошо качество,трети път е направо да ти е драго да го занесеш на производителя и да го накараш да го изяде пред теб!Много трудно ще му бъде да изяде собствения си боклук!Няма никакъв контрол нито по време на производство,нито на крайния продукт,нито в търговската мрежа!Всичко е оставено на самотек!Крайно време в нашите хранително продукти да имат добро постоянно качество!Време е производители,търговци и посредници да се научат какво значи качество на хранителните продукти!Да,има от кого да се научат,от чуждите такива.Вече 33 години не сме в лагера,а нещата не са помръднали напред!Време е,крайно време е!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: