Министър Славов: Започналата процедура по механизма за разследване на главния прокурор не може да спре

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
14:12 / 11.07.2023
507
Процедурата по новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници, започнала със случайния избор на съдия, който да бъде назначен за прокурор ад хок, не може да спре. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов на заседание на правната парламентарна комисия днес, съобщиха от Министерството.

Становището му е по повод внесени промени в Закона за съдебната власт във връзка със случайния избор на съдии по механизма, който да се осъществява с нова система, а не с Единна информационна система на съдилищата.

Първият случаен избор на съдия вече бе направен публично пред медии във Върховния касационен съд и жребият посочи Даниела Талева от СГС. По действащите правила прокурорската колегия на ВСС следва временно да я назначи за върховен прокурор.

Пред депутатите от правната комисия министър Славов посочи, че в последните дни е получил много въпроси от членове на ВСС по темата. "Основният въпрос за мен като министър е каква точно е законодателната воля: дали предвижданата нова система за случаен избор ще се приложи спрямо започналата процедура или ще действа за в бъдеще?“ - категоричен бе доц. д-р Славов. Становището на Министерството на правосъдието е, че процедурата по новия механизъм не е административна и не може да бъде спирана, включително и заради висящо дело в Конституционния съд. "Ако законодателната инициатива интервенира в започналия процес това ще създаде рискове пред механизма и ще породи много въпроси“, каза министърът.

Вносителите на промените в ЗСВ увериха, че новият софтуер ще заработи в бъдеще и се ангажираха да го изяснят между първо и второ четене.

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев изрази безпокойство, че разделянето на избора на съдия по механизма от всички останали случайни избори в правораздаването ще е лош сигнал към обществото. Той напомни, че в ЗСВ вече има текст, предвиждащ ежегоден одит на мрежовата и информационна сигурност на системите в съдебната власт, включително на тези за случайно разпределение.

Сериозно безпокойство за последиците от "разделянето“ изрази и зам.-председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (89):
25.04.2024 Ръководителят на Софийска градска прокуратура: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт и то след произнасяне на КС
24.04.2024 Колегията на държавното обвинение за съдебната реформа: Създава реална опасност за зависимост на прокуратурата
23.04.2024 САЩ посочиха събличането на 400 души в пловдивска дискотека като едно от най-вопиющите превишения на полицейските пълномощия в България
15.04.2024 Прокурори, съдии и следователи: Измененията в съдебната власт са противоконституционни и вредни!
21.02.2024 Правната комисия прие нови промени в НПК
15.01.2024 Разраства се огромен скандал: ПП-ДБ пращат лобист на кредитори и еднополови бракове в Конституционния съд
Още новини от Национални новини:
Важна заповед от кмета на наш морски град! Който я наруши - може ...
Зловещо убийство у нас! Откриха обгорени тленни останки
Икономист за приема на еврото в България: Бавенето на еврозоната ...
Първа снимка на зверската катастрофа, която взе жертва
Кристиан едва не убил жена и детето й
Ето колко е средната заплата за март


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).