Министър посочи отоплението на твърдо гориво като причина за мръсния въздух

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
11:23 / 30.07.2018
2483
Пловдив годишно надвишава показателите за замърсен въздух с над три пъти. Именно заради това е важно той да бъде бенефициент по програмата за опазване на атмосферния въздух. Това заяви в Пловдив министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде репортер на Plovdiv24.bg. По думите му в Северозападна България нещата са най-тежки - Видин и Монтана.

"Благодарение на активностите, които имаха тук общинските съветници на ВМРО, вече има програма именно за опазване на въздуха. При всички положения битовото отопление е проблем и основните усилия трябва да са насочени там. Това е една от посоките, по които ще има мерки", коментира министърът.

Той разясни, че ще има заложени различни варианти за замяна на отоплението на твърдо гориво с газификация, топлофикация, електрификация. Всяко едно от тези неща е допустимо и може да бъде финансирано.

"Програмата все още не е отворена, но ние водихме разговори с Брюксел, за да се уточнят критериите, по които могат да се оценяват общините. Ресурсът е доста малък. С него по-скоро ще се направят няколко пилотни града, които да покажат резултат и на тази база да има заявка за следващия програмен период, когато ресурсът ще е по-голям", каза още министър Димов.

По програмата общините ще имат основната роля. Те ще трябва да идентифицират районите, домакинствата и възможностите и да финансират точно това. Най-гъсто населените места ще са първите бенефициенти.

Министърът на околната среда и водите посети Пловдив, където заедно с кмета на район Южен Борислав Инчев, дадоха началото на строителните дейности по изграждането на нова фитнес площадка.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (16):
03.01.2024 Интересна статистика за автомобилите у нас
21.01.2023 Тризнаците бягат от отровния смог
27.01.2022 Сандов: България ще бъде осъдена в Люксембург заради чистотата на
въздуха
03.06.2021 Градовете в България с най-мръсен въздух в ЕС
04.02.2021 Замърсяващите въздуха трошки аут от градовете
08.09.2020 Проучване: Въздухът в Европа носи смърт
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).