НСИ: 11.9% от жените са преживели поне един случай на насилие през живота си

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:29 / 25.11.2022
626
Националният статистически институт се включи в работата по проект, иницииран от Европейската комисия, за провеждане на изследване и осигуряване на информация за разпространението на насилието над жени. Институтът предостави данни за разпространението, честотата, интензитета и тежестта на насилието на национално ниво и в страните - членки на Европейския съюз.

Данните показват, че сред жените на възраст между 18 - 74 години, 11.9% са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си, като 20.5% са преживели един или повече случаи на насилие от интимен партньор.

Според изследването почти всяка десета жена е преживяла физическо или сексуално насилие от лица в домакинството, а 12.2% от жените са преживели сексуален тормоз на работното си място.

Броят на жените преживяли физическо или емоционално насилие в детството си от един от двамата родители е 28 на сто. Данните сочат, че емоционално насилие се причинява по-често от бащата (26.1%) от колкото от майката (23%). 

Резултатите от изследването показват още, че сред видовете насилие, причинено от интимен партньор, най-разпространено е психическото насилие. От всички жени, които имат или някога са имали партньор, 19.4% са пострадали от такова насилие. Физическо насилие от интимни партньори са преживели 7.1% от жените, а 9.3% споделят за преживяно физическо или сексуално насилие от страна на настоящи и/или бивши партньори.

Психическото насилие се наблюдава само при партньорски взаимоотношения и обхваща набор от поведения, включващи емоционално насилие и контролиране на поведението като: омаловажаване и унижение; забрана на респондента да се вижда с приятели, родители или роднини; забрана да се занимава с хобита; забрана на респондента да напуска къщата без разрешение или заключване на респондента; заплаха за нараняване на децата на респондента или други хора, близки на респондента; заплаха за отнемане на децата на респондента или лишаване от родителски права; заплаха за самонараняване, в случай на раздяла и др.

Две от три жени считат, че насилието над жени от страна на интимните им партньори в България се среща много или доста често. Когато въпросът се отнася за насилието над мъже от интимните им партньори този дял е 12.1%

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).