Национализират 78 декара частни имоти край плаж "Корал"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:47 / 19.04.2015
1607
Повече от половината oт частните терени зад плаж "Корал" ще бъдат отнети от собствениците им в полза на държавата, съобщиха от Агенцията по кадастър. Причината е, че върху тези имоти е установено наличие на дюни.

Преди три години Дирекцията за строителен контрол спира разрешителните за строеж зад плажа "Корал" заради липса на екооценки. Така проектът е замразен. В района има частни имоти, а единствено плажната ивица е държавна. След новото картиране в района на плажа се оказва, че има дюни върху 78 дка от общо 150 дка частни имоти - или върху 52 процента от частните терени.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви в телевизионно интервю, че те автоматично ще станат държавна собственост без държавата да дължи обезщетение. По закон с дюните не могат да се правят разпоредителни сделки, нито да се застрояват.

Намаляването на площите на частните имоти се очаква да засегне силно испанска енергийна компания, купила терен в района през 2007 г., върху който е планирала да построи ваканционно селище с 2500 апартамента.

Междувременно се разбра и за още един спорен строеж по морето - край Синеморец, в природен парк "Странджа". Изливането на бетон е започнало без задължителните разрешение от екоинспекцията и заради това РИОСВ-Бургас е издала заповед за спиране на строежа. Новината бе съобщена на фейсбук страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В нея се казва, че строителните работи в границите на Природен парк "Странджа" са започнали без инвестиционното предложение да е съгласувано с екоинспекцията. Строителството е спряно до произнасяне на директора на РИОСВ-Бургас с краен административен акт.


Виж коментарите (0)

Още по темата (25):
15.01.2016 Протест срещу отдаването под наем на плажа "Корал"
14.01.2016 МРРБ ще обяви нова концесия на плаж "Корал" след приключване на съдебните
дела
05.08.2015 МРРБ показа справка за издадените заповеди за строежите на къмпинг "Юг" и плаж "Корал"
02.07.2015 Фирма на общински съветници от ГЕРБ строи близо до "Корал"
22.06.2015 Продължава бетонирането на плажа край Лозенец
03.06.2015 Прокуратурата спря строежите на къмпинг "Юг"
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит...
Каква заплата получава един евродепутат?
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...
Майката на оцелялата от катастрофата в Пловдив: Стана чудo!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).