Над 18 кг марихуана задържаха митничари в две международни куриерски пратки

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:51 / 15.03.2022
405
Под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП) се води разследване за престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК във връзка с пренесено през границата на страната от Република Италия в Република България чрез куриерска пратка и без надлежно разрешително високорисково наркотично вещество – канабис (марихуана). Досъдебното производство е образувано на 22.02.2022 г. в условията на неотложност със съставянето на протокол за първо действие по разследването, а именно – оглед на местопроизшествие.

Установената и задържана марихуана е с общо тегло 18,020 кг. Тя е била разпределена в две куриерски пратки, пътуващи от Италия за Гърция. На 22.02.2022 г. и на 08.03.2022 г. митнически служители на отдел "Наркотици, оръжия и прекурсори“ в Централно митническо управление извършват контролни действия в разпределителния център в град София на голяма куриерска фирма. В хода на проверките те селектират транзитно преминаващи куриерски пратки с направление от Италия за Гърция. 

В първия случай пратката представлява два кашона, слепени един за друг с опаковъчно фолио, от които се излъчва специфична остра миризма, характерна за марихуана. При отварянето на кашоните митническите служители установяват, че във всеки от тях има по пет термично залепени прозрачни полиетиленови плика, съдържащи суха зелена листна маса, наподобяваща съцветия на марихуана. Общото тегло на пакетите е 10.260 кг., а полевият наркотест реагира положително за наличието на канабис.

Няколко дни по-късно отново е селектирана за проверка пратка с направление от Италия за Гърция и митническите служители откриват 11 полиетиленови термично запечатани пликове, съдържащи суха зелена листна маса, наподобяваща съцветия на марихуана. Направен е полеви наркотест, който реагира положително за наличието на канабис.

За случаите е уведомен разследващ митнически инспектор и е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница София под надзора и ръководството на Софийска градска прокуратура. Към момента се провеждат съвместни активни действия за събиране на веществени и други доказателства по предвидения в закона ред.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).