Никола Янков: ДБ би следвало да спечели политически дивиденти при сътрудничество с ГЕРБ

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:16 / 20.10.2022
557
Никола Янков е основател и собственик на Експат Капитал, бивш зам.-министър на икономиката и на транспорта. Възпитаник е на Английската гимназия в Пловдив. Представяме ви негов анализ от страницата му във фейсбук относно политическата криза в България.

Изглежда огромната част от хората, които са против сътрудничество на ДБ с ГЕРБ за подкрепа на едно правителство, са убедени, че такова сътрудничество - независимо от целите му да се постигнат стратегически национални приоритети - ще е пагубно за ДБ. Тази логика смущава. Ако такова правителство е успешно при постигането на стратегическите национални приоритети - членство в еврозоната и Шенген, пълноценна интеграция в НАТО и гарантиране на националната сигурност, откъсване от зависимостите към Москва и гарантиране на енергийната ни сигурност, постигане на растеж чрез стимулиране на частните инвестиции, увеличаване на чуждите инвестиции и т.н. - то ДБ би следвало да спечели сериозни политически дивиденти от това.

И да се легитимира като доказала се на практика - а не само на думи - системна дясна партия, с визия, претенции и възможности да управлява страната самостоятелно. Но тук всъщност е заровено кучето - хората, които са против сътрудничество на ДБ с ГЕРБ, НЕ ВЯРВАТ, че такова правителство може да бъде успешно.

Защото не вярват, че лидерите на ДБ и представителите на ДБ в управлението биха могли да се справят със сложната задача 1) да държат ГЕРБ "под контрол", и 2) да свършват бързо и професионално работата, необходима за постигането на националните ни приоритети. Противниците на такова сътрудничество са убедени, че в ДБ в момента няма хора, които да издържат на "чара" на Бойко Борисов. Предполага се, че едно такова взаимодействие неминуемо ще "замърси" или корумпира ДБ. Както стана преди години с Реформаторския Блок.

Освен това се усеща някак си и съмнението в експертния потенциал на ДБ да поеме ключови ресори (например МФ, МВР, МВнР и МО), които да гарантират, че страната ни ще върви в правилната посока без залитания наляво и на изток, и без обичайните корупционни скандали. Тази оценка и преценка на много избиратели за ръководството и възможностите на ДБ в момента - независимо дали е заслужена или не - е всъщност причината за инстинктивната им съпротива срещу сътрудничеството с ГЕРБ.

В едно такова взаимодействие те виждат ДБ като несравнимо по-слабата страна, като бъдещата жертва, като неподготвения наивен "новобранец", който сяда на масата с изпечените покерджии. И най-лошото е, че ръководството на ДБ в момента подсилва всячески с думи и (без)действия именнно това усещане за слабост, страх и неподготвеност за равнопоставено и пълноценно участие в управлението. Въпреки огромните рискове и предизвикателства пред страната ни. Ето това е наистина достойно за съжаление. Това не е начинът да се спечели доверието на избирателите. Не е начинът да се печелят избори. Който го е страх от мечки, не ходи в гората.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).