Нинова: Искаме минималната заплата да стане 850 лв.

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:59 / 11.11.2022
608
Да търсим съгласие между първо и второ четене да го подобрим. За нас е неприемливо да остане в същите параметри, особено що се отнася до социалната част. Имаме предложение да обсъждаме заедно и да постигнем минимум мнозинство, за да избегнем популизъм, спорове и наддаване между първо и второ четене. Да постигнем мнозинство по различни предложения на различните парламентарни групи. Ние не поставяме нашите като единствени условия – подлагаме ги на дискусия и разумно решение, което да осигури доходи на хората, да гарантира икономиката. Но при условие, че не дестабилизираме финансовата стабилност и макрорамката на бюджета. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на партията.

"В социалната част предлагаме 850 лв. минимална работа заплата, която представлява 50% от средната. Това е и европейското законодателство, а и отдавна говорим за механизъм, по който да се определя минималната заплата и това да бъде 50% от средната. Предлагаме майчинството да следва това, което направихме предишния кабинет – с увеличението на минималната заплата да се увеличава и майчинството. Предлагаме да помислим за необлагаем минимум за прага на бедността, който за следващата година ще бъде 504 лева, за да помогнем на най-бедните. Ваучерите за храна да не се пипат – това е едно добро достижение за работниците. Имаме предложение за освобождаване от данък върху доходите на физическите лица на младите хора до 26 години. Таван на цени на енергоносители. Две степени на плащане – една за бедни хора и една за богати. Цялата ни програма е на ваше разположение", изтъкна тя.

"Готови сме с ваши предложения между първо и второ четене да седнем и да разговаряме какво е възможно, така че да бъдем в нормални граници на дефицит. Да не се увеличават дълговете, макар сравнени с Еврозоната ние засега сме с отлични показатели. Но не искаме тази финансова дисциплина да се разваля. Да гарантираме подкрепата на икономиката и увеличаване доходите на уязвимите групи", подчерта лидерът на левицата.

"За нас е изненада, че служебното правителство предвижда понятието енергийна бедност да влезе в сила от 2024 година. Това абсурд – то до 2024 година кризата

може да свърши. Ние настояваме за понятие енергийна бедност, което заедно може да изработим още сега между първо и второ четене и да намерим начин да бъде финансирана тази част от обществото, които влизат в тези критерии. Другото, което те предлагат и на социална комисия разглеждахме е праг на бедност от 504 лева да влезе в сила от 1 юли догодина. Моля ви да помислим това да се случи от 1 януари. Защото тогава са най-тежките месеци – януари, февруари и март. Освен това, ако не се постигне съгласие за правителство – тези параметри ще останат чак до средата на годината. Това ще бъде изключително изпитание, особено за бедните, работниците, за възрастните и младите хора", поясни Нинова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (734):
10.04.2024 Средната заплата в Бургас в края на 2023-та е достигнала 1 681 лева
25.03.2024 Над 4700 българи прибегнаха до тази стъпка през миналата година
22.03.2024 Разходите на НОИ за изплащане на болнични чувствително са се повишили
22.02.2024 БВП е на най-високото си ниво в историята ni
05.01.2024 Ползваме по-малко болничен
02.01.2024 Важно за бъдещите пенсионери
Още новини от Национални новини:
НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал ос...
Проучване: ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда ...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...
Наш блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Ето как да проверите номера на избирателната си секция и мястото ...
Прокуратурата с първи коментар за обвинената във фалшификации Лен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).