Нова линия за БЦЖ ваксина ще произвежда 4 млн. ампули у нас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:28 / 29.04.2020
1377
22,3 милиона лева поиска държавната "Бул Био" от премиера Бойко Борисов, който днес пристигна на посещение в Националния център по заразни и паразитни болести, където разговаря с управителя на фирмата д-р Румен Кофинов.

Борисов обяви, че държавата ще финансира изследване на влиянието на ваксините върху коронавируса. Центърът е основен доставчик, на който разчита УНИЦЕФ за цял свят.

Във връзка с извънредното положение преди един месец придобихме лиценз за търговия на едро с лекарства и с лиценз за търговия с предпазни средства, съобщи д-р Кофинов и добави, че "Бул Био" е в добро финансово състояние.

Той съобщи, че са в процес на разработка на лекарство в помощ на борбата с COVID-19 на основата на хлорохин фосфат. В рамките на дни ще информирам за напредъка, каза още д-р Кофинов.

Той съобщи, че "Бул Био" имат разработени няколко приоритетни инвестиционни проекта, за да може и за в бъдеще държавата да е подготвена.

Първият е за нова производствена линия на БЦЖ ваксина. Инвестицията ще е на стойност 10,8 млн. лева, а с нея производствата ще са двойни – 4 милиона ампули.

Директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев, който присъства на инспекцията заедно с Борисов и здравния министър Кирил Ананиев, заяви, че имаме нужда от нови "мощности" не само за нас, но и за съседните държави по отношение на ваксините.

Вторият проект на "Бул Био" е за разширяване на производството на човешки кръвни продукти. Необходимата инвестиция е в размер на 7,3 млн. лева – за нова апаратура.

Третият проект на "Бул Био" е за възстановяване на производството на хиперимунна животинска плазма от коне. Очакваната инвестиция е 4,2 млн. лева, като по думите на д-р Кофинов България може да излезе на световните пазара при възстановяване на това производство, което се използва при змийско отравяне, дифтерит или тетануст.

Аз ще използвам своето влияние върху финансовия министър, каза Бойко Борисов след като д-р Кофинов представи какви инвестиции иска да направи, с което даде знак, че финансирането ще бъде осигурено, цитиран от "БГНЕС".

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).