Около 200 души се заразяват с ХИВ/СПИН в България всяка година

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
09:00 / 21.11.2017
1709
Около 200 души се заразяват с ХИВ/СПИН в България всяка година. В момента хората у нас с тази диагноза са около 3000. Около 85% от тях са мъже, като половината от тях са казали, че правят секс с мъже. Причината за високия процент, заразени в тази общност, е, че аналният секс, който те практикуват, е 100 пъти по-рисков от вагиналния, съобщи проф. Христо Тасков от Националния център по заразни и паразитни болести. Градовете с най-много такива случаи са София, следвана от Пловдив, където преди години процентът се увеличи заради взрив на инфекцията в "Столипиново", а след него Варна.

В света с ХИВ/СПИН са около 40 млн. души и всяка година се откриват около 2 млн. нови случая. По утвърден числен модел може да се направи прогноза за следващите години. За България тя сочи ориентировъчно към 3500 инфектирани през 2020 г., пише "24 часа". Най-често инфекцията у нас се открива при хора между 20 и 40 г., но обикновено диагнозата е 5-6 г. след заразяването. Което сочи като рискова възраст гимназиалните години - между 15 и 19 г., обясни проф. Тасков. В България са редки случаите на предаване на заболяването от майка на новородено.

"Преди 30 г. не можехме да си помислим, че ще има лечение, което при ще даде възможност човекът с вируса на СПИН да живее толкова, колкото би живял и без да се е срещал с вируса", каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.

Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).