Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Осъдиха Бойко Борисов заради клевета срещу човек на Рашков
Автор: Екип Burgas24.bg 11:14 / 09.08.2022Коментари (1)693
©
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е осъден да плати 5000 лв. обезщетение на бившата началничка на кабинета на бившия вече министър на вътрешните работи Бойко Рашков – Елена Фичерова, пише EURACTIV.

Фичерова е завела дело за 10 000 лв. заради пресконференция от 3 юни м.г., на която Борисов я оклеветил, без да я назовава по име, но казвайки, че е началник на кабинета на министъра на вътрешните работи. Думите му са: "… вчера си е подала оставката. Кога, когато вече всичко, което я е интересувало в МВР и службите, го е взела, за да информира този, който я е пратил там. Нямаше друго обяснение. Аз нямам друго обяснение“.

Фичерова подаде оставка дни, след като зае поста в МВР. "Актът е мотивиран от желанието да не причинява негативи за политическия кабинет“, съобщи тогава пресцентърът на министерството. Името на Фичерова нашумя веднага, след като се разбра, че ще оглави политическия кабинет на Рашков.

Стана ясно, че тя е сред учредителите на партията на Васил Божков "Българско лято“ и е била регистрирана като кандидат-депутат. Впоследствие е заличена от списъците по нейно желание.

"Няма нищо странно в избора на един юрист, който е с 15 години стаж, който е доктор по право, който е работил в системата на МВР. От професионална гледна точка аз нямам никакви бележки към началника на кабинета“, обясняваше Рашков.

В атаката срещу Фичерова се включи и КПКОНПИ, която по онова време все още се оглавяваше от Сотир Цацаров и където Фичерова е работила. Комисията обяви, че Фичерова е била дисциплинарно уволнена заради конфликт на интереси. Съдът обаче отмени уволнението. Но пък срещу Фичерова започна и имуществена проверка, тъй като КПКОНПИ твърди, че не е подала навреме имуществената си декларация.

В исковата си молба срещу Борисов Фичерова казва, че неверните твърдения целят да я дискредитират и да внушат, че не е назначена поради лични и професионални качества, а за да изнесе и предостави информация за МВР и службите на "този, който я е изпратил там“.

Фичерова сочи още, че е изпитала притеснение за себе си, за близките си, защото са изложени твърдения, че е извършила престъпление, каквото би било предаването на класифицирана информация.

Борисов отговаря, че в изявлението му Фичерова нито била посочена, нито била визирана, затова не са засегнати честта и доброто й име. Според него тя интерпретира по свой начин твърденията му и че след като е заемала длъжност в институция, следва да бъде подготвена да понася критика като не е допустимо ограничаване свободата на словото.

Софийският районен съд приема съдебно-психологична експертиза, от която се установява, че изявлението на Борисов, че изнася информация е било стресово събитие за Фичерова, при което тя имала адаптационно разстройство. Адаптационното разстройство се характеризира с тревожност, безпокойство, чувство за невъзможност за справяне със ситуацията, за планиране на бъдещето, в някаква степен нарушава и извършването на рутинни ежедневни дейности, се обяснява в съдебното решение.

Според съдия Гергана Кирова излагането на твърдение, че е изнесена информация от МВР и службите е от естеството си да накърни доброто име и професионалната репутация на адресата, тъй като всеки, на когото е служебно достъпна информация е длъжен да я опазва. "А и същевременно не се явява доказано, че информация от МВР е изнесена от Фичерова и предадена на друго лице“, пише още в съдебното решение.

Съдът не е съгласен с Борисов, че не може да се докаже кой е адресат на изявлението му. Той не просто говори за началника на кабинета, а изрично посочва, че предишния ден си е подала оставката. От това по категоричен и недвусмислен начин доказва, че говори за Фичерова.

Твърдението, че е взела информация, за да я изнесе, е насочено към засягане доброто й име и описването й в светлина на човек, който не е почтен и нарушава изпълнението на служебните си задължения. Така съдът обяснява, че не приема изявленията на Борисов като мнение или оценка, тъй като той не коментира работата на Фичерова, а сочи факти за неправомерно използване на информация, която е получила по работа.

Изразяването на мнение за публична личност и дейността й не са неограничени, тъй като не следва да бъдат засягани личността, честта и достойнството на лицето, посочва още съдът.

Фичерова претендира за 10 000 лв., но съдът определя двойно по-малко обезщетение, тъй като тя е "публична личност, която е заемала длъжност началник кабинет и следва да притежава по-висок праг на търпимост спрямо критиките и изявленията, насочени към нея“.

Решението на районния съд не е окончателно и може да се атакува пред горната инстанция.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всеки говори каквито си иска глупости, а когато говориш истината те съдят за .... клевета.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: