Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От Бургас стартира националната информационна капания "Заедно за по-добро белодробно здраве"
Автор: Иван Сотиров 13:04 / 19.05.2021Коментари (0)876
©
В Европейския ден за борба със затлъстяването медицинските специалисти в общинското детско и училищно здравеопазване се запознаха с нова платформа, която ще им помага с информация за видовете спорт и физически упражнения, които да използват за превенция на затлъстяването и белодробни заболявания сред децата.

Платформата е в три основни модула – незаразни болести, превенция на затлъстяване и на сърдечно-съдови заболявания. В платформата има различни видео клипове с конкретни упражнения и обяснения към тях. Всичко това е с цел да не се прибягва веднага до лечебно заведение и терапия чрез медикаменти.

Това стана ясно на среща-семинар в зала "Георги Баев“ на Културен център "Морско казино“ с участието на Асоциацията за развитие на българския спорт и Асоциацията на българите, боледуващи от алергични и белодробни заболявания /АББА/.

"Астмата е най-често срещаното хронично белодробно заболяване при децата. Хроничната обструктивна болест /ХОББ/ е на второ място. Превенцията чрез физическите упражнения и спорт определено помага много при тях, както и от последиците след боледуване от Ковид-19. Предписват се определени упражнения в Европа като част от превенцията, но и от лечението на белодробните заболявания. Важно е всички вие да сте добре информирани и да можете да разпознавате нуждите на децата от спорт и физически упражнения“, сподели Диана Хаджиангелова.

"Започваме националната кампания "Заедно за по-добро белодробно здраве“ от Бургас, защото администрацията тук е много активна в сферата на детското и училищно здравеопазване. Целта ни е да покажем кога и по какъв начин можем да се възстановим чрез спорт и физически упражнения, вместо веднага да прибягваме до лечебно заведение и медикаменти“, сподели Йоанна Дочевска – председател на Асоциация за развитие на българския спорт /АРБС/.

Според статистика на Световната здравна организация, 67 хиляди деца в България са със затлъстяване, а над 200 хиляди – със свръх тегло. Тази тенденция е от последните години. При възрастното население – 2 млн. души са със свръх тегло, а 1 млн. са със затлъстяване.

"Всичко това води до последствия, които в следващите години, могат да бъдат опасни за здравето. Затова трябва да ги коригираме навреме. Тук говорим за общ здравословен начин на живот. Трябва да предприемем първите стъпки и да започнем от децата, като им създаваме любов към физическата активност“, допълни още Йоанна Дочевска.

Друга тревожна статистика показва, че 78 % от българите не са стъпвали в спортен клуб или зала. Затова е много важно децата да имат здравна култура и чрез физическа активност да бъдат по-здрави.

Семинарът продължи с "Европейско сътрудничество за белодробно здраве с визия до 2030 година“ с лектор Диана Хаджиангелова, "Физическите упражнения като средство за възстановяване от хронични заболявания "ПРЕВЕНТ“ с лектор Йоанна Дочевска и "Ролята на медицинските специалисти в детското и училищно здравеопазване по време на пандемия“ с лектор Мария Динкова - старши експерт в общинския отдел "Здравеопазване и социални дейности“. На срещата присъства и д-р Стела Сивева - училищен лекар.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: