Отбелязваме 11 години членство в НАТО

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:06 / 04.04.2015
711
България отбелязва 11 години от присъединяването към Организацията на Северноатлантическия договор. По повод годишнината флагът на НАТО ще бъде издигнат на тържествена церемония пред сградата на президентската институция. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще приеме строя на почетния караул пред парадния вход на "Дондуков" 2.

Пътят на България към НАТО започва на 14 февруари 1994 г., когато страната ни подписва Рамковия документ и се присъединява към програмата на НАТО "Партньорство за мир". През март 1997 г. правителството приема Национална програма за подготовка и присъединяване на България към Северноатлантическия съюз и постановление на Министерския съвет, с което се създава правителствен механизъм за координация на усилията за подготовка и присъединяване към НАТО - Междуведомствен комитет за интегриране в НАТО.

България получава покана за членство в НАТО на 22 ноември 2002 г., а на 29 март 2004 г. заедно с още шест страни (Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения) става пълноправен член на Алианса.

Членството на България в НАТО е основополагащ външнополитически приоритет и ключов фактор за гарантирането на нашата сигурност и суверенитет. През изминалия период страната ни извървя важен път в утвърждаването си като пълноправен и активен участник в политическия диалог и съюзническите операции на НАТО.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Проблеми с издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Сигурно са били друсани с райски газ
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...
Министерски съвет осъжда атентата срещу словашкия премиер


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).