Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пациенти купуват литий от Турция, тук е спрян - бил евтин
Автор: Екип Burgas24.bg 15:50 / 14.07.2016Коментари (1)763
© 24 часа
Проф. Вихра Миланова
Хора с хронични психични заболявания като шизофрения са принудени да пътуват до Турция, за да си доставят поддържащо лекарство с активна съставка литий. Това съобщиха потърпевши в редакцията на "24 часа".

"Литият изчезна преди няколко години. Произвеждаше се у нас, но производството бе прекратено заради твърде ниска цена, както ни обясниха", каза проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия, ректор на Медицинския университет - София. Тя също има пациенти, които се организират за доставки на литий от Турция и Гърция.

"Писахме писма, водихме разговори да бъде осигурен внос, но нямаше никакви резултати. В момента няма начин пациентите да се снабдят с литий в България", допълни проф. Миланова.

Литият се използва за предотвратяване на психотични пристъпи и е част от стандартното лечение при шизофрения, биполярно разстройство и др.

Пациенти съобщиха, че в аптеките липсва и друг медикамент за хронични психози, който е евтин и достъпен. "Става дума за медикамента с международно непатентно име флуфеназин деканоат в депо форма - инжекция, която се поставя веднъж през 2,3 или 4 седмици", обясни проф. Миланова.

Препаратът се произвежда от словенската компания КРКА. У нас цената в аптеките е около 3,50 - 3,80 лв. за ампула от 25 мг.

Лекарството се използва от години у нас като поддържащо лечение и за предотвратяване на психични разстройства, "които се характеризират с чуване, виждане или усещане на въображаеми неща, нарушение на мисленето, необичайна подозрителност и неадекватност на заобикалящата среда", пише в листовката за пациенти на медикамента.

Използва се и за поддържаща терапия при мания и лечение на хиперактивност, агресивност и състояния, свързани с повишено напрежение и тревожност.

"Липсата му е проблем, тъй като трябва да търсим заместител, а това е трудно", каза проф. Миланова.

"Медикаментът не е наличен на пазара поради дефицит на активната съставка в световен мащаб. Компанията ще уведоми съответните институции кога лекарството отново ще бъде на пазара", съобщиха от отдела за връзки с обществеността на КРКА в Словения.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А защо държавата да не подпомага по някаква социална програма тези закрити производства да не са на загуба за производителя?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: