Парламентът прие правила за промени на Конституцията, но се оказа, че те са неприложими

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
14:06 / 25.09.2023
640
Парламентът прие

Народните представители приеха правила за процедурата по обсъждане и приемане на Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, предаде репортер на "Фокус“.

"За“ гласуваха 107, 48 бяха "против“, а 1 гласува с "въздържал се“.

Депутатите дебатираха около чл. 4, ал. 5, в която се казва, че когато текстове в законопроекта не са подкрепени от 3/4 от всички народни представители, но са подкрепени от 2/3 от тях, те биват разглеждани повторно - в срок не по-малък от два месеца и не повече от пет месеца. При второто разглеждане текстовете трябва да бъдат подкрепени от не по-малко от 2/3 от депутатите.

Председателят на парламента Росен Желязков обърна внимание на тази особеност и предупреди, че трябва да се изясни каква е волята на Народното събрание.

Костадин Костадинов заяви, че предложението не трябва да се приема, защото по думите му то "противоречи" на основния закон.

Радомир Чолаков обърна внимание, че тези правила са приети от 43-ото Народно събрание. Той обясни, че вътре са участвали представители на БСП. По думите му разликата на сегашните спрямо тогавашните правила е начинът, по който ще се внасят предложенията между първо и второ четене. Според Чолаков сега се предлага с подкрепа 1/4 от депутатите (бел. от ред. – 60 депутати) да могат да се правят предложения, докато парламетнарната практика е всеки депутат да може да го прави

Костадин Костадинов отбеляза, че предложенията противоречат на Конституцията, защото всеки народен представител би могъл да прави предложения между първо и второ четене, а не след 1/4 подкрепа.

Радомир Чолаков направи предложение в чл.4, ал. 1 да отпадне текстът с чл.151, ал.1 от Конституцията, който гласи, че промени в основния закон могат да правят 1/4 от депутатите или президента. То бе прието с 83 гласа "за“, 5 бяха "против“, а 47 се "въздържаха“.

След него Надежда Йорданова поиска 15 минути почивка от името на ПГ на ПП-ДБ.

След почивката Надежда Йорданова предложи да чл.4 ал.5 да се гласува разделно от останалите правила – а именно с какво мнозинство да се приемат решенията. То бе отхвърлено от залата.

Росен Желязков поясни, че щом процедурата е тръгнала в хипотезата за гласуване с мнозинство от 2/3 и първо, и второ, и трето четене се гласуват по този начин. Желязков обаче бе категоричен, че и с тези правила не може да се изменят текстовете на Конституцията.

Виж коментарите (0)

Още по темата (952):
14.05.2024 Край на рекламата на хазарт! Законът е обнародван в Държавен вестник
13.05.2024 49-ия парламент: Равносметката
09.05.2024 Румен Радев за промените в Закона за хазарта: Чакам експертите си, за да взема окончателно решение
08.05.2024 Започва инвентаризация в "Лукойл"
06.05.2024 Отиде си народен представител и бивш евродепутат
01.05.2024 Йотова с първи коментар за промените в хазарта: Набързо приетите закони винаги показват след това, че не работят
Още новини от Национални новини:
Напусна ни Невяна Ушева
Главчев за казуса с пенсиите: Не може и те да са предизборен плак...
Ще има ли скок на цената на бензина?
Мъж загина при тежка катастрофа
Здравната каса с важна информация за хората с редки заболявания
"Лукойл" трябва да върне на държавата почти 2 милиона лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).