Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Плевнелиев скочи срещу Петков: Прави огромна политическа грешка!
Автор: Екип Burgas24.bg 15:29 / 22.05.2022Коментари (2)851
© БГНЕС
"Министър-председателят по никакъв начин не може да диктува на президента кога и как да свиква КСНС. Считам този апел на премиера Кирил Петков към Румен Радев за доста проблематичен и е политическа грешка. Този апел оставя у българския народ впечатление, че министър-председателя нещо крие, нещо не доизказва, и прехвърля отговорността върху КСНС“. Това заяви пред БГНЕС Росен Плевнелиев, президент на Р България в периода 2012 – 2017 г. по повод искането на премиера Кирил Петков президентът Радев да свика КСНС по македонския въпрос.

"За мен е странно – съвсем наскоро имаше КСНС именно по тази тема, и ако има някаква промяна в обстоятелствата, то е най-добре премиерът да изясни пред обществото - само преди два дни той имаше обръщение към нацията – какво точно се е променило. Ако премиерът е водил преговори, поемал е ангажименти, преценил е че е добре за България, може спокойно в Народното събрание, където е и мястото, в Комисията по външна политика на парламента, да изясни своите аргументи в рамките на своите коалиционни партньори, и да вземе каквото и да е решение. Защото КСНС е съвещателен орган – той по никакъв начин не може да диктува, той може да съветва“, заяви още Плевнелиев.

По думиту ме това, което прави Петков е огромна политическа грежка. Също така счита, че сега е необходимо България и Република Северна Македония заедно да изковат решение на проблема – колкото повече се бавим, толкова повече е зле и за тях, и за нас. И още нещо: целта на българският народ и на народа на РСМ като два братски народа би следвало да е да се намери решение, защото затъваме в противопоставяне, омраза и популизъм, и всичко това, което се случва, в никакъв случай не е в интерес на българския народ.

"Какво би могло да бъде решението според мен: логично, прозрачно и ясно: така, както го направиха нашите гръцки съседи, нищо по-различно от това“. 

На въпрос откъде идва "външният натиск, на който България няма да се поддаде“, както съобщи преди дни премиерът Петков, Плевнелиев коментира, че е ясно откъде е този натиск, въпреки че Петков не го казва конкретно: "Министър-председателя може просто да посочи откъде идва този натиск: както от правителството на САЩ, така и от ЕС, и от ЕК, и всички държави в ЕС, като почнете от Германия и Франция, и стигнете до най-малките“.

Според Плевнелиев проблемът е, че България, докато е сама, РСМ е преценила, че няма да извърши необходимите реформи и решения за добросъседство, и това създава сериозен проблем на българската дипломация, тъй като всички са на страната на РСМ и срещу нас.

"Затова моят апел – и към правителството в РСМ е, че без реформи с конкретни резултати в добросъседството като премахване на езика на омразата и спазването на правата на гражданите, нищо няма да стане. И това че те вече трета година отлагат тези реформи и решения, не помага по никакъв начин“, каза още президентът.

Според него решението е, че това, което направиха нашите гръцки партньори и съседи: успяха да си решат проблема по един устойчив начин. "Няма друго решение вече за България, и реално то може да се направи в следващите две седмици: да се постигне правно обвързващо споразумение, валидно и задължително и за двете държави, в което да се фиксират техните ангажименти – както го направиха гърците. И да се вдигне тази блокада. Колкото по-дълго продължава тя, толкова по-зле за България – толкова повече популизъм в България, толкова повече криво разбран национализъм в България, толкова повече изолация, а оттам – и бедност, допълни Плевнелиев.



Още по темата: общо новини по темата: 842
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
24.10.2023 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.05.2022 г.
+1
 
 
Едната марионетка казала на другата марионетка, че прави огромна политическа грешка. СмЕх!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: