Плевнелиев захапа Северна Македония: Докато сме фашисти и татари, няма да се разберем

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
12:33 / 07.03.2021
3274
РС Македония не може да реши проблема с България, ако не възприеме европейските ценности. Ако едно общество още не е готово да възприеме европейските ценности – върховенство на закона, истината за историята, добросъседски отношения, отказ от език на омразата – то не е готово и за членство в ЕС, заяви в интервю пред БГНЕС президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.).

"В учебниците в Северна Македония пише, че българите са фашисти, окупатори и татари. Докато това е така, докато липсва политическа воля да вземем европейския подход и да работим за добросъседство, ние ще считаме, че това общество не е готово и не иска да бъде готово да възприеме европейските ценности.

Следователно ще бъде все по-трудно България да се съгласи с даването на зелена светлина. Няма нищо по-отвратително от фалшифицирането на историята. Историята е такава каквато е, каквато се е случила и не може да бъде манипулирана. Ние не оспорваме правото на РС Македония да имат държава, да имат език и да ги нарекат както искат. Самият аз като държавен глава на България съм казвал хиляди пъти: България не иска повече територия. България иска границите на Балканите да падат, а не да се местят", заяви Плевнелиев.

По думите му България не налага вето, а иска гаранции, защото веднъж вече е подписана декларация за добросъседски отношения през 1999 г.

"Считахме, че това беше гаранция за нас, но тя беше скъсана от Скопие. Втори път подписахме Договор за добросъседски отношения през 2017 г. и отново повярвахме, че това е гаранция, но отново нещата не се случват. Решението е много елементарно България каза: ние не оспорваме идентичност, не оспорваме език, не оспорваме вашата държавност, но ние искаме гаранции, че ще бъдем добри съседи, защото добросъседството е ценност в ЕС".

Според него българо-македонските отношения никога не са били леки.

"За съжаление, трендът е негативен, перспективата не е добра. Необходима е политическа воля, за да могат да се решат проблемите. Те не са тежки, но са трудни за решаване и трябва воля", смята президентът.

"Договорът за добросъседство между България и РС Македония да се изпълнява всеобхватно, така че да повярваме, че върховенството на закона е на въоръжение в Скопие.

Други европейски ценности са спазването на правата на малцинствата, да няма език на омразата, историята да ни обединява, но да стъпим на истината в историята, защото само тогава тя ще ни обедини. Вижте какви чудеса се случиха между Франция и Германия, които преди това бяха дългогодишни врагове. Те изградиха приятелство на основите на обективната истина. По същия начин ние в България можем да се гордеем, че днес сме приятели с Гърция и Турция. Не беше така преди 30 години", припомни Росен Плевнелиев.

Виж коментарите (1)

Още по темата (843):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
13.11.2023 Вицепрезидентът: Езикът на омразата на Северна Македония към България е европейски въпрос
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).