Поискаха ефективна присъда за д-р Димитров, който застреля Жоро Плъха

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
12:40 / 27.09.2021
949
Ефективна присъда за д-р Димитров поиска адвокат Красимир Елдъров, защитник на родителите на крадеца Жоро Плъха, който бе застрелян от анестезиолога в условията на лична отбрана, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Според юриста лекарят трябва да изтърпи ефективно присъдата си, тъй като тази ситуация ще стане урок за тези, които са склонни да извършват престъпления. Те ще бъдат поощрявани да държат в дома си незаконно огнестрелни оръжия и да се саморазправят при всички случаи. Елдъров дори цитира римската практика:

"Никой не може да черпи права от собственото си противоправно поведение“. Този лекар сам е нарушил закона, а сега черпи права от това, каза адвокат Елдъров. Според него, след този казус ще тръгне един негативизъм на обществото, ще има и още много такива случаи, ако присъдата към доктора бъде снизходителна.

"Неговото ефективно наказание трябва да служи като поука как трябва да се спазват законите у нас“, добави още Елдъров. Юристът дори съпостави казуса на д-р Димитров с този на кучето Нерон, при който извършителят бе осъден условно. По думите му, не може живота на един, дори и крадец като Жоро Плъха, да бъде сравняван с живота на едно гръбначно животно, каквото  е кучето Нерон.

Прокуратурата поиска условно наказание с изпитателен срок и по двете обвинения към доктора. Прокурор Георги Пенев поиска от съда д-р Димитров да бъде признат за виновен и по двете обвинения, като му бъде наложена условна присъда с изпитателен срок при многобройни смекчаващи обстоятелства.

"Ние не може да не дадем вяра на думите на д-р Димитров, те съответстват на реално съществуващите факти по делото и на показанията на разпитаните свидетелства“, каза прокурорът. Според него е имало "патологично развитие на отношенията между двама граждани на нашето общество, единият от които е мъртъв“. Той обърна внимание и на факта ,че този случай е бил съпроводен от митинги, шествия и демонстрации. Върху него са се упражнявали журналисти, юристи и депутати. Прокурор Георги Пенев смята, че всички обстоятелства по делото са вече изяснени.

Противоположни на защитата на пострадалите са исканията на адвокатите на д-р Димитров. Те поискаха анестезиолога да бъде оправдан по първото обвинение, като твърдят, че е действал при условия на неотложна самоотбрана и няма превишаване на права. Ако все пак съдът реши ,че той е виновен, то те поискаха присъдата му да бъде условна. Адвокат Василев каза, че ако срещу всеки от нас извадят нож от 4-5 метра, то всеки ще се защити по всякакъв начин. Имаме лекар срещу рецидивист, с няколко ножа. Д-р Димитров дори не е предполагал как ще свърши това.

Виж коментарите (0)

Още по темата (73):
26.03.2024 Оправдаха д-р Димитров, който уби крадеца Жоро Плъха
16.10.2023 Вещи лица говорят за случая с убития в Пловдив Плъх
14.12.2022 ВКС върна делото за убийството на Жоро Плъха
10.03.2022 Вижте новата присъда на д-р Димитров за убийството на Жоро Плъха
11.12.2021 Правят допълнителна балистична експертиза по делото на д-р Димитров, убил крадец в дома си
30.11.2021 Ужас! Д-р Димитров и жена му се прибрали в 22.00 ч. и разбрали, че има
крадец
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).