Поискаха легализиране на бакшиша

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
11:23 / 05.07.2021
1767
От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призовават за ясен регламент за бакшишите, тъй като заради тях често се получавали несъответствия в касите.

"НАП трябва да допусне до 10% толеранс в касата или да вземе мерки за легализиране на бакшиша", призова Станислав Стоянов, заместник-председател на БХРА, цитиран от БНР. 

Разминаването между касовите наличности и отчетените продажби е нарушение, което се наказва от НАП. За неиздаване на касови бележки и укриване на обороти търговците биват не само глобявани, но може временно - до 1 месец, обектите им да бъдат затворени като допълнително наказание. Предни години по морските курорти данъчните подемаха шумни кампании за дисциплиниране на търговците и затварянето на заведения за едномесечен срок бе най-големия им кошмар.

Затварянето на бизнеси при първо установено нарушение от НАП трябва да бъде прекратено, настояват от БХРА. Според тях до по-сериозни санкции трябва да се стига само при рецидив. Според Стоянов не трябва също така да се налага наказание на собственика или управителя на търговския обект, когато вина за неотчетена на касовия апарат поръчка или продажба има човек от персонала. 

Въпросът с бакшишите е повдиган и преди от ресторантьорския бранш. От БХРА са поскали среща със служебния министър на финансите Асен Василев и директора на НАП Румен Спецов, за да обсъдят проблемите, които според тях създава действащото законодателство.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Министър Евтим Милошев приключи тридневната си обиколка по Черном...
Хакери измамиха жена на програмист, той им обяви война
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).